Naše staré matere vedeli veľmi dobre, ako chutne naložiť uhorky bez konzervačných prípravkov. Nechajte sa inšpirovať. Recept na nakladané uhorky s chrenom či diétne uhorky sa oplatí vyskúšať.
Uhorková sezóna je v plnom prúde a ak každoročne pripravujete uhorky z vašej záhrady rovnakým spôsobom, nastal čas na zmenu. Tu je príklad na jeden či dva recepty našich starých materí. Nakladané uhorky s chrenom či skvelé chutné uhorky by nemali chýbať ani vo vašej kuchyni.
Nakladané uhorky s chrenom s feferónkami
Budeme potrebovať:
3,5 kg malých uhoriek, trocha kôpru, 4 malé cibule, 2 bobkové listy, 3 malé štipľavé papričky (feferónky), 1 veľký chren, 1,5 l vody, 7,5 dl 8 % octu, 150 g kryštálového cukru, 60 g soli, 1 lyžička horčičných semienok, niekoľko zrniek čierneho a nového korenia.
Postup:
Malé uhorky dobre umyjeme. Na dno pohára dáme umytý kôpor, očistenú cibuľu a bobkový list. Umyté uhorky pevne poukladáme do pohára a poprekladáme ich umytými štipľavými papričkami a očisteným chrenom. Vodu, ocot, cukor, soľ, horčičné semienka, čierne a nové korenie povaríme a vriacim roztokom zalejeme uložené uhorky. Dobre uzavrieme a uložíme na chladné a tmavé miesto.
Chutné diétne uhorky
Budeme potrebovať:
3,5 kg uhoriek, 5-6 strapcov nezrelého hrozna, chren, 2 litre vody, 60 g soli, 1 lyžička horčičných semienok.
3 krát netradičné recepty zo zázvoruPostup:
Malé, bezchybné uhorky dobre umyjeme. Na dno čistého zaváracieho pohára uložíme umyté nezrelé hrozno, kúsok chrenu a tesne poukladáme uhorky. Soľ, vodu a horčičné semienka necháme zovrieť a horúci roztok zlejeme, necháme znovu zovrieť a horúcim roztokom zalejeme uhorky. Poháre hneď uzavrieme a vychladnuté odložíme na tmavé a chladné miesto.