Nebuďte obeťou chrípkovej epidémie! 3 zázraky z vašej záhradky, ktoré vám zaručene pomôžu

cibuľa zdroj: pixabay.com

Chrípková sezóna je v plnom prúde. Vaša záhradka ponúka 3 zázračné veci, ktoré vám posilnia imunitu a zvýšia vašu obranyschopnosť. Zároveň vám pomôžu v boji s príznakmi chrípky, ak ste už ochoreli.

Cibuľa

 

Už stovky rokov sa vie, že cibuľa je prírodný liek. Aromatická zelenina je doslova napchatá vitamínmi a minerálmi. Obsahuje napríklad kvercetín – prírodnú látku zo skupiny flavonoidov, ktorá patrí medzi silné antioxidanty, pomáha likvidovať voľné radikály. Éterické oleje, ktoré cibuľa vylučuje, majú protizápalové účinky. Rozkrojte cibuľu v miestnosti, kde spíte alebo sa najčastejšie zdržiavate – pomáha to proti kašľu a nádche. Cibuľový sirup vám uľaví v prípade zahlienenia. Najkrájanú cibuľu zasypte cukrom a zmiešajte s medom. Nechajte odstáť v uzavretej nádobe a šťavu, ktorá sa po čase uvoľní, užívajte po lyžiciach trikrát denne.

Lepšie ako lieky! Najlepšie bylinky proti nachladnutiu

Cesnak

 

Prírodné antibiotikum. Cesnak má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky. Podporuje imunitu. Pri tepelnej úprave stráca svoje liečivé účinky, preto sa odporúča konzumovať ho v surovom stave. Na prevenciu stačia 1-2 strúčiky denne, pokiaľ ste už chorý, tak si dajte aspoň 3 strúčiky denne. Mnoho ľudí má problém zjesť surový cesnak pre dráždenie žalúdka či nepríjemný zápach z úst. Tomu sa možno vyhnúť tak, že pred konzumáciou vyberiete klíček, ktorý každý strúčik cesnaku obsahuje.

cesnak
zdroj: pexels.com

Chren

 

Zbraň proti kašľu, zahlieneniu a príznakom chrípky. Má antibakteriálne účinky. Má vysoký obsah vitamínu C, ktorý počas chrípkového obdobia vaše telo určite ocení. Silice, ktoré sa uvoľnia nastrúhaním chrenu a majú výrazne štipľavú chuť, pomáhajú rozpúšťať usadený hlien na slizniciach dýchacích ciest. Jemne nastrúhajte chren, zmiešajte s medom v pomere 2:1 a užívajte aspoň trikrát za deň. Pre ľudí, ktorým príliš vadí štipľavosť chrenu sa odporúča jemne nastrúhaný chren zmiešať s nastrúhanými jablkami a pokvapkať citrónovou šťavou. Pokiaľ máte žalúdočné alebo dvanástorníkové vredy, chrenu aj cesnaku sa radšej vyhnite.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close