Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na laktózu a milovníkov zdravej stravy. Inšpirujte sa chutnými a originálnymi jedlami.
Vianočné sviatky plné kalorických jedál a obmedzených pre ľudí s intoleranciou môžu spôsobiť stres. Ako pripraviť jedlá, ktoré si vychutnajú vegáni aj tí s laktózovou intoleranciou? Prinášame netradičné vianočné recepty, ktoré sú chutné, jednoduché na prípravu a vhodné pre každého. Či už hľadáte tipy na vegánske alternatívy, recepty pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu či mliečnu bielkovinu, zdravšie verzie tradičných jedál alebo niečo nové, tieto netradičné vianočné recepty vás inšpirujú.
Vegánske pagáče s rastlinnou škvarkovou nátierkou
Kombinácia tradičných pagáčov s netradičnou rastlinnou alternatívou, ktorá chutí skvelo a je ľahká na žalúdok.
Hlavné suroviny: hladká múka, rastlinné maslo, sójové mlieko, vegánska škvarková nátierka.
Budeme potrebovať:
- 400 g LUNTER Škvarková nátierka
- 500 g hladká alebo špaldová múka
- 50 g rastlinné maslo
- 1/2 balenia droždie
- 300 ml vlažné sójové mlieko
- podľa potreby soľ
- na potretie sójové mlieko
- na posýpku sezam alebo rasca
POSTUP:
- Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať.
- Múku premiešame so soľou, pridáme mäkké rastlinné maslo, kvások, mlieko a vymiesime cesto.
- Cesto nenechávame kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
- Na cesto natrieme Škvarkovú nátierku, zrolujeme ho a prehneme na polovicu. Zakryjeme fóliou a vložíme do chladničky na 30 minút.
- Cesto opäť zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalších 30 minút. Celkovo zopakujeme 3x.
- Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.
Vianočná kapustnica s údeným tofu
Netradičné prevedenie obľúbenej kapustnice. Plná vôní, húb a jemne údeného tofu.
Hlavné suroviny: kyslá kapusta, údené tofu, sušené huby, slivky.
Budeme potrebovať:
- 2 ks LUNTER Tofu Smoked
- 50 g sušené lesné hríby
- 500 g kyslá kapusta aj s nálevom
- 6 strúčikov cesnaku
- 200 g paradajkové pyré
- 3 l zeleninový́ vývar alebo voda
- 100 g sušené slivky
- 3 ks bobkový́ list
- 1 čl sladká mletá paprika
- 3 čl údená mletá paprika
- 1 čl mleté čierne korenie
- podľa potreby soľ
- podľa chuti chilli
- niečo navyše: rastlinná alternatíva klobásy
POSTUP:
- Lesné huby si namočíme večer vopred, alebo aspoň na hodinku pred varením do teplej vody.
- Do hrnca s vodou/vývarom si dáme kyslú kapustu aj s nálevom. Pridáme nadrobno n nakrájaný́ cesnak, bobkové listy, paradajkové pyré, sušené slivky, lesné huby a soľ.
- Varíme cca 20 minút, následne pridáme údené tofu nakrájané na kocky a údenú papriku.
- Povaríme 30 minút a v prípade potreby ešte dosolíme.
- Pre výraznejšiu údenú chuť môžete pridať rastlinnú alternatívu klobásy a podľa chuti aj chilli, ktoré zvýrazní všetky chute.
Slané hviezdičky vyplnené údeným tofu
Chrumkavé cesto plnené voňavou plnkou z údeného tofu a byliniek. Ideálne ako sviatočné pohostenie.
Hlavné suroviny: lístkové cesto, údené tofu, bylinky.
Budeme potrebovať:
• 1 ks LUNTER Tofu Smoked
• 2 ks lístkové cesto
• 1 ks LUNTER Francúzska nátierka
• čerstvé bylinky
• sezam
POSTUP:
1. Tofu rozdrvíme, primiešame nátierku a najemno nasekané bylinky.
2. Lístkové cesto rozvaľkáme a povykrajujeme párny počet hviezdičiek.
3. Polovicu naplníme slanou plnkou. Okraje potrieme vodou a prikryjeme zvyšnými vykrojenými hviezdičkami. Posypeme sezamom.
4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút.
Perníkové tofu sušienky
Sladké perníkové koláčiky, ktoré vás očaria nielen vôňou, ale aj jednoduchou prípravou.
Hlavné suroviny: tofu natural, perníkové korenie, špaldová múka.
Budeme potrebovať:
- 1 ks tofu natural
- 2 PL olej
- 100 g cukor
- 2 čl korenie perníkové
- 1 čl škorica mletá
- 300 g múka špaldová hladká
- 1 čl prášok do pečiva
- soľ
POSTUP:
- Tofu rozmixujeme na hladkú hmotu.
- Olej vymiešame s cukrom v mixéri na vyšších otáčkach až na penu.
- Pridáme rozmixované tofu a mixujeme pri nižších otáčkach.
- Potom postupne pridáme koreniny, múku, prášok do pečiva a soľ a premiešame.
- Z hmoty ručne vytvarujeme placky. Tie uklad.me na papierom vystlaný́ plech.
- Pečieme cca 12 min.t pri teplote 180 .C.
Vyprážaný tofu fillet so zemiakovým šalátom a domácou soya mayo
Lahodná a zdravšia verzia obľúbenej kombinácie, ktorá nesklame ani počas Vianoc.
Hlavné suroviny: tofu filet, sójové mlieko, rastlinná majonéza.
Budeme potrebovať:
FILLET
- 1 ks LUNTER Seafoo Tofu Pink Fillet
- 100 g strúhanka
- 300 ml sójové mlieko
- 50 g hladká múka
- soľ
- olej
SOYA MAYO
- olej
- sójové mlieko
- soľ
- cukor
- môže sa pridať horčica a citrónová šťava
POSTUP:
- V miske zmiešame múku s mliekom a soľou na hladké cestíčko.
- Tofu nakrájame podľa preferencie, ponoríme do cesta a následne obalíme v strúhanke.
- Opražíme do zlatista.
- Sójové mlieko dáme do mixéra a za stálych otáčok postupne prilievame olej až kým nevznikne želaná konzistencia. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, cukrom, prípadne horčicou.
- V mise zmiešame všetky obľúbené ingrediencie na zemiakový šalát a zalejeme našou sójovou majonézou.
Tieto recepty sa dajú spojiť do kompletného sviatočného menu, ktoré prekvapí našich hostí. Zdravé, chutné a pripravené s láskou – tak ako to má byť počas Vianoc.