Krásny, voňavý a prírodný. Aj vy ho môžete mať. Netradičný veniec s využitím tradičných ozdôb je hračkou pre každé šikovné ručičky. Tak prečo nie pre tie vaše?
Tento netradičný veniec v sebe spája tie pravé vianočné vône, ako je napríklad vôňa ihličia, korenia alebo sušených citrusov. Prinášame vám postup, ako si vyrobiť túto krásnu a voňavú vianočnú dekoráciu.
Postup, ako urobiť vianočný veniec
Ak si chcete urobiť veniec zo živého, voňavého ihličia, použite na to radšej neopadavé druhy. Napríklad ideálnou a tiež najčastejšie využívanou býva normandská jedľa. Vetvičkami z nej si môžete ozdobiť aj zvyšok bytu, nemusíte sa potom obávať, že vaša dekorácia sa začne rozpadať. Dá sa použiť tiež tuja, ale potom už nedosiahnete vôňu, aká by bola pri vetvách z ihličnatých stromov.
Najskôr začnite tým, že na slamený korpus, alebo korpus z vínnej révy pevným drôtom zelenej farby pripevňujte jednotlivé vetvičky. Nastrihajte si ich na kratšie alebo na dlhšie – podľa toho, či chcete mať uhladenejší tvar alebo naopak, viac košatý. Vetvičkami prekryte celý základ venca.
Čečinový základ potom môžete doplniť sušenými šípkami, plátkami sušených pomarančov, limetiek alebo jablkami. Váhate, či takéto sušené plody pripravené na dekorovanie si zakúpiť alebo si ich radšej pripraviť doma? Treba mať na pamäti, že kupované sú dôkladne vysušené, dlhodobo skladované a ošetrené tak, aby tak ľahko spätne nenavlhli a nezačali plesnivieť. Kupované plody si tiež čo najdlhšie uchovajú svoju krásu a farbu. Ak ovocie usušíte doma, môže spätne absorbovať vlhkosť z ovzdušia, začať hniť a rýchlo stratí jasné zafarbenie.
Na výzdobu sa dajú použiť vetvičky cezmíny, usušené kvety slamienok, slamihy, levandule alebo . Pre trocha romantiky pridajte šišky, malé vianočné ozdoby, plody machovky peruánskej, orechové škrupiny. Vôňu získate pridaním korenia, ako je napríklad celá škorica, badián či struky vanilky, Svoj vianočný veniec môžete tiež oživiť malými pečenými voňavými koláčikmi. Ich výrobu vám prezradíme v nasledujúcom článku.