Novoročná kapustnica má neopakovateľnú arómu, typickú chuť a je považovaná za tradičnú slovenskú špecialitu.
Medzi tradičné jedlá počas najkrajších sviatkov v roku či osláv Nového roka patrí určite novoročná kapustnica. Podľa mnohých gazdiniek je dva až tri dni odstáta lepšia, ako čerstvo uvarená. Preto sa má pripravovať vo väčších množstvách a vždy dopredu. Ponúkame vám zopár skvelých receptov podľa ktorých si nielen na sviatočný stôl pripravíte výbornú kapustnicu.
Novoročná kapustnica
Budeme potrebovať:
2 kg kyslej kapusty
6 ks zemiakov
1 kyslú smotanu
1,5 kg bravčového údeného kolena
čierne mleté korenie
čierne celé korenie
200 g húb
Kapusta kvasená v sude od našej babkyPostup:
Kapustu nakrájame na menšie kúsky a vložíme do väčšieho hrnca. Zalejeme cca dvoma litrami vody, pridáme celé údené koleno, čierne korenie (mleté i celé), premiešame a dáme variť. Po chvíli pridáme do hrnca huby a polievku varíme na malom plameni cca dve hodiny. Medzitým očistíme a nakrájame zemiaky, ktoré po dvoch hodinách pridáme do kapustnice. Varíme, až kým sú zemiaky hotové. Potom z hrnca vyberieme údené koleno, obrežeme od kosti, mäso pokrájame na menšie kúsky a spolu s kožami vložíme späť do polievky. Všetko premiešame, ešte chvíľu povaríme a odstavíme. Kapustnicu pred podávaním zahustíme kyslou smotanou a podávame.
Domáca kapustnica
Budeme potrebovať:
250 g údenej klobásy
250 ml mlieka
1 kg kyslej kapusty
1 kg údených rebierok
2 cibule
50 g údenej slaniny
4 strúčiky cesnaku
1 kyslú smotanu
červenú mletú papriku
čierne mleté a celé korenie
bobkový list
za hrsť sušených hríbov
Postup:
V dvoch litroch vody uvaríme údené rebierka domäkka. Dôkladne prepláchneme kapustu, aby nebola príliš kyslá. Nadrobno pokrájame cibuľu, huby namočíme do mlieka, pretlačíme cesnak. Ak sú rebierka mäkké, pridáme do vývaru najskôr kapustu, potom cibuľu, huby, cesnak, bobkový list a korenie (celé a mleté). Varíme asi 25 minút a dávame pozor, aby sa nám kapusta nerozvarila. Medzitým pokrájame na kolieska údenú klobásku a na drobné kocky údenú slaninu. Tesne pred dovarením pridáme do polievky nakrájanú klobásu i slaninu, dochutíme ju červenou paprikou a necháme prejsť varom. Pred podávaním ozdobíme každý tanier kapustnice lyžicou kyslej smotany.