Ak chceme regulovať rast a množstvo listovej plochy, je potrebné orezávanie popínavých drevín. Vyžaduje to niekoľko zásad, ktoré treba dodržať.
Vistéria, vinič či brečtan dokážu veľmi rýchlo pokryť múry, pergoly a podobne. Treba ich však pravidelne strihať a vymyslieť tiež druh opory a úchytu, aby postupne, ako rastú a zväčšuje sa ich hmotnosť, nenarušili konštrukciu alebo sa nepolámali.
Prečo je orezávanie popínavých drevín dôležité
Rez je v prípade ťahavých drevín dôležitý z viacerých dôvodov. Regulujeme ním masu porastu, ktorú dokážu vytvoriť do seba zakrútené výhony. Rezom tiež udržiavame rastlinu v peknom tvare, jej vyváženosť vzhľadom na oporu i priestor. Takto tiež podporíme množstvo a kvalitu kvetov. Obľúbená vistéria rastie a kvitne najlepšie, ak ju režeme dvakrát za rok. A to letným a zimným rezom. Počas leta rezom vytvárame krátke bočné výhonky, ktoré rozkvitnú na jar v ďalšom roku. Keďže púčiky sú počas zimy náchylné na vymŕzanie, prednosťou takéhoto rezu je, že ponechané puky budú bližšie k stene či plotu, ktoré im poskytnú čiastočnú ochranu pred mínusovou teplotou.
Letný rez je v porovnaní so zimným, keď môžeme rastlinu aj výraznejšie usmerniť, menej razantný. V lete skôr redukujeme letorasty a drevinu sa snažíme presvetliť. Režeme vždy po odkvitnutí.
Ako rezať popínavé rastliny
- vyberieme si výhonky, ktoré použijeme na vytvorenie kostry. Ak má drevina viacero paralelných výhonkov, vyberieme si ten najsilnejší. Ostatné odstránime. Výhonky priviažeme k opore zhruba každých 30 cm.
- v ďalšom kroku odstránime tenké krátke výhonky, ktoré niesli kvety v tomto roku. Rastlina sa zbaví nepotrebných častí.
- je potrebné tiež skrátiť dlhé tenké bočné výhonky, aby sme podporili tvorbu krátkych výhonov s kvetnými pukmi.
- bočné výhonky zrežeme asi 20 centimetrov od hlavnej stonky. Pri práci používame ostré záhradnícke nožnice. Rez treba viesť tesne nad zdravým očkom.
- Pokračujeme v reze na celej rastline, až kým neošetríme všetky bočné výhony. Tieto isté výhony budeme rezať ešte raz na 2,5 až 5 centimetrov počas januára či februára.