Konzervovanie soľou je celkom jednoduchý spôsob, ako si uchovať úrodu na zimné mesiace. Napríklad taká polievková zelenina v soli môže byť dobrým polotovarom, ktorý sa zíde nielen počas zimy.
Hľadáte metódy, ako spracovať zeleninu z vašej záhrady? Skúste ju naložiť do soli. Konzervovanie vysokou dávkou soli je jednoduchý spôsob, ktorý je však vhodný len pre niektoré druhy plodín, ako je napríklad polievková zelenina. Dávky soli musia byť vysoké (15 až 20 %), aby zelenina nekvasila. Pritom niektoré mikroorganizmy znášajú ešte vyšší obsah soli ( viac ako 30 %), takže môžu dlho a v teple uskladňovaný výrobok znehodnotiť nakvasením a plesnivením. Prinášame vám príklady, ako na to.
Polievková zelenina v soli
Koreňovú, prípadne inú súčasne zrejúcu zeleninu očistíme, pokrájame na malé kúsky a povaríme do mäkka vo vriacej vode.
Zeleninu vychladenú vo vode ukladáme do pohárov a súčasne ju vrstvovite presypávame soľou. Na 1 kilogram zeleniny dáme 200 až 250 g soli. Zeleninu pritom mierne potlačíme, aby sa odstránil vzduch. Presolenie má byť rovnomerné a musíme si ponechať dostatok soli na vrchnú vrstvu, ktorá musí byť osobitne chránená dostatočným presolením.
Úplne alebo čiastočne naplnený pohár, pokiaľ možno, hermeticky uzatvoríme a uložíme na chladnom a tmavom mieste. Ak máme takto pripravený polotovar, môžeme ho hneď použiť do polievok a iných zeleninových pokrmov.