Zdroj foto: Pixabay
Nasledujúci recept je jednoduchý a predstavuje zdravší variant maškŕt, ktorým často neodoláme. Navyše čipsy z kelových listov sú chutné. Presvedčte sa na vlastné chuťové poháriky.
Máte radi nezdravé pochúťky, s ktorými si zvyknete spríjemňovať voľné chvíle? Čo tak čipsy nahradiť zdravším variantom? Prezradíme vám recept.
Niekoľko listov kelu kučeravého
Olivový olej
Soľ
Koreňovú alebo bylinkovú zmes podľa chuti
Papier na pečenie
Plech na pečenie
Tento kvet vám v ponurých zimných dňoch rozžiari záhradu (i náladu)Kelové listy umyjeme, necháme osušiť a zbavíme stoniek. Natrháme na menšie kúsky rovnakej veľkosti. Potom ich rozložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Listy treba rozmiestniť na plechu tak, aby sa nedotýkali. Potom zľahka potrieme olivovým olejom a osolíme. Môžeme posypať zmesou korenia alebo byliniek. Záleží od chuti. Plech vložíme cca na trinásť minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Keď budú listy chrumkavé, vyberieme.
Kel je považovaný za jednu z najviac výživných potravín na planéte vďaka množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Napríklad 67 gramov surového kelu obsahuje 684% dennej hodnoty pre vitamín K, 206% pre vitamín A a 134% pre vitamín C. Kel tiež obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápche. Vďaka antioxidantom čistí organizmus a najmä črevá. Kel posilňuje imunitný systém a cení sa i jeho schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Ak vás teda trápi vysoký cholesterol, pite kelovú šťavu aspoň dvakrát denne.
Chcete mať krásny zelený trávnik či bohatú úrodu? Poradíme vám, aké hnojivá vybrať na jar,…
Položili ste si niekedy otázku "Kam patrí kečup?" Môžete ho skladovať v špajzách alebo ho…
Pestujete maliny? Potom by ste nemali podceniť konštrukcie pre maliny, ktoré sú dôležité pre ich…
Prvé slnečné lúče a vôňa prebúdzajúcej sa zeme lákajú záhradkárov von. Jar je tu a…
Aká je vaša príprava skleníka a fóliovníka? Nezabúdate na obnovu pôdy či jej závlahu? V…
Držíte diétu a snažíte sa zdravo stravovať? Ak áno, možno vás trápi otázka, či cukor…