Čo tak urobiť si trošku zdravšiu Veľkú noc a pripraviť čosi netradičné? Alebo skvelý tip na ľahkú večeru! Máme pre vás recept na cviklovo-rukolový šalát s parmerzánom
Recept na cviklovo-rukolový šalát s parmezánom
Tento recept je na 4 porcie
Čas prípravy: 15 minút
Čas na varenie: 60 minút
Budeme potrebovať:
2 veľké cvikle (400 g)
1 balenie rukoly
syr parmezán
hrsť vlašských orechov
4 lyžice olivového oleja
6 ks červených reďkoviek
soľ, čierne korenie
4 ks celozrnného pečiva
Rakovina prsníka a záhradka, vedeli ste toto?
Postup:
Cviklu uvaríme a nastrúhame na plátky. Pridáme k nej na tenko nakrájanú reďkovku, rukolu a polejeme olivovým olejom. Trochu posolíme, pridáme čerstvo zomleté čierne korenie a všetko spolu premiešame. Na záver pridáme postrúhaný parmezán a posypeme rozdrvenými vlašskými orechmi. Môžeme primiešať aj zopár celých orechov. Podávame s celozrnným pečivom.
Tip: Cviklu si môžeme uvariť vopred a nechať ju v chladničke aj niekoľko dní. Netrpezlivým odporúčame alternatívu so surovou cviklou, ktorá je rovnako chutná.
Prečo je cvikla zdravá?
Cvikla je malý zázrak, ktorý si každý z nás môže dopestovať vo svojej vlastnej záhradke. Obsahuje veľa prospešných látok, ako je napríklad vitamín C, B, draslík, vápník, horčík, sodík, vláknina a vysoký obsah kyseliny listovej. Cvikla dokáže odvodniť a odkysliť organizmus, posilňuje cievy, navyše betaín, ktorý obsahuje, bráni kôrnateniu tepien a podporuje zdravú činnosť pečene. Táto zdravá zelenina tiež aktivuje zvýšenú tvorbu červených krviniek a mal by po nej siahnuť i človek, ktorý trpí vysokým krvným tlakom. Veľkou výhodou červenej repy je, že si zachováva svoju výživovú hodnotu aj po uvarení.