Nasledujúcu zaváraninu môžete využiť podobne ako sterilizované lečo. Poradíme vám recept na skvelý polotovar: paprika v rajčiakovom pretlaku.
Pripravte si skvelý základ do gulášov, omáčok, mäsových jedál či polievok.
Paprika v rajčiakovom pretlaku
Budeme potrebovať:
Zelené papriky, rajčiaky, soľ
Postup:
Dobre zrelé rajčiaky umyjeme, zbavíme nejedlých častí, prekrojíme, zomelieme na mäsovom mlynčeku a prelisujeme. Pretlak dáme do čistého hrnca a dobre povaríme. Menšie mäsité papriky umyjeme, očistíme, rebierka vykrojíme, uložíme do pohárov, a to tak, že vkladáme vždy jednu papriku do druhej. Zalejeme vychladnutým a mierne osoleným pretlakom , poháre dobre uzavrieme a poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou. Od bodu varu sterilizujeme 30 minút. Druhý deň sterilizáciu opakujeme, a to 20 minút pri teplote 80 °C. Vychladnuté odložíme do suchej a tmavej miestnosti.
Skvelé tipy a odporúčania na kvalitné pestovanie zelených paprík si môžete prečítať v tomto odbornom článku.
Dočítate sa napríklad, že sadenice rastlín papriky je potrebné rozložiť po poslednom jarnom mraze. Rastú dobre vo vyvýšených záhonoch, nádobách a záhradách v zemi.
Vysaďte ich od 45 do 60 centimetrov od seba na slnečnom a dobre priepustnom mieste. Rastliny papriky potrebujú najmenej 6 – 8 hodín slnečného žiarenia denne.
Pri výsadbe primiešajte do pôdy kompost alebo inú organickú hmotu.