Zdroj foto: Pixabay.com
Šípkové víno sa stáva čoraz populárnejšie. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Poradíme vám ako.
Voňavé víno zo šípok je obľúbené vďaka svojej jemnej chuti a vôni. Pripravuje sa zo zrelých a čerstvých šípok, ktoré nesmú byť mäkké a nahnité. Pred zakvasením šípky dobre umyjeme a odstránime nezdravé a nevhodné plody.
Na jeden kilogram šípok, ktoré rozdrvíme alebo pokrájame, pridáme:
Vyskúšajte, tu je 2-krát recept na šípkový kompót1 liter vriacej vody, 200 g cukru a 2 g kyseliny citrónovej, t.j. ½ zarovnanej kávovej lyžičky. Po vychladnutí pridáme čistú kultúru vínnych kvasiniek a živnú soľ pre kvasinky v dávke zodpovedajúcej návodu.
Zákvas dáme do demižóna, uzatvoríme kvasnou zátkou alebo do štvorlitrového pohára uviazaného celofánom. Asi po štrnástich dňoch kvasenia pri teplote 15 až 20 °C kvasiace víno stočíme do druhého demižóna, kde dokvasí pod kvasnou zátkou.
0,7 l vody, 150 g cukru a 2 g kyseliny citrónovej, t.j. ½ zarovnanej kávovej lyžičky.
Nový zákvas necháme úplne vykvasiť, víno stočíme, zmiešame s prvým vínom. Šípky zalejeme 0,3 l vody a po niekoľkohodinovom vylúhovaní za občasného premiešania sa tekutý podiel stočí, šípky sa vytlačia a výluh sa pridá do vína.
Po úplnom vykvasení víno stočíme z kalov a uložíme do malých nádob, kde ho necháme zrieť. Po vyčistení ho opäť stočíme a plníme do fliaš alebo necháme v plných demižónoch.
Práve teraz začínajú pučať a rozkvitať ruže, no často im stoja v ceste škodcovia. Ako na ošetrenie…
Liečivé účinky bazy čiernej poznali už naši predkovia. Poďme si pripomenúť, čo všetko dokáže. (viac…)
Ktoré jarné vône sú tento rok trendom? Vyskúšajte tipy od odborníkov, ktoré nádherne prevoňajú váš…
Žlté listy na hortenzii môžu znamenať niekoľko problémov. Odhaľte, o čo konkrétne ide. (viac…)
Kručinka farbiarska je nenáročná trvalka s liečivými účinkami a žiarivými žltými kvetmi. Zistite, ako na…
Vedeli ste, že v prírode slovo burina neexistuje a že takmer každé nechcené rastliny v…