Ružičkový kel a jeho pestovanie, tu sú zaujímavosti o tejto zelenine

ružičkový kel a jeho pestovanie Zdroj foto: Pixabay

Táto výživná zelenina patrí do rodiny „kapustových“. Ružičkový kel si dokážete na svojej záhradke dopestovať aj vy sami. Čítajte, čo treba vedieť.

Ružičkový kel sa prvýkrát vypestoval v Belgicku v 16. storočí. Táto zelenina plná živín je dostať bežne v našich obchodoch. No čo tak vypestovať si ju na vlastnej záhrade? Nie je to až taká veda, ako sa môže zdať.

Čo treba vedieť o ružičkovom kely?

Táto zelenina sa u nás pestuje zriedka najmä kvôli tomu, že vyžaduje pomerne dlhé vegetačné obdobie (80 – 100 dní na zber) a je plodinou chladného obdobia, čo znamená, že sa jej najlepšie darí, keď sa pestuje na jeseň alebo na začiatku zimy. Dokonca ružičky po slabom mraze chutia lepšie.

Pokiaľ ružičkový kel sadíte v správnom čase, udržiavate ho v letných horúčavách chladný a dobre zavlažovaný a chránite ho pred škodcami, odvďačí sa vám zdravou a bohatou úrodou.

Ružičkový kel je kultivar (pestovaná odroda) divokej kapusty Brassica oleracea , čo je rovnaký rastlinný druh, z ktorého pochádza kapusta, brokolica, karfiol, kel, kaleráb a množstvo ďalších populárnych potravinárskych plodín.

Ste začiatočníci? Tieto nenáročné plodiny vám prinesú úrodu

Čas výsadby ružičkového kelu

Aby ste určili optimálny čas výsadby, počítajte dozadu od dátumu prvého jesenného mrazu pomocou „dní do zrelosti“ uvedených na balíku semien. Spravidla to znamená zasiať semená ružičkového kelu asi 4 mesiace pred prvým dátumom jesenného mrazu.

V regiónoch s chladnými zimami, kde sú zimné teploty často pod bodom mrazu, začnite so semenami začiatkom až v polovici leta. Rastliny dozrievajú na zber v polovici jesene alebo začiatkom zimy.
V regiónoch s miernymi alebo teplými zimami, kde sú zimné teploty občas alebo zriedka pod bodom mrazu, začnite s osivom v polovici až neskorom lete. Rastliny dozrievajú na strednú až neskorú zimnú úrodu.
Ružičkový kel sa dá pestovať aj zo semena v interiéri alebo jeho možné vysiať priamo do záhrady. Semená odporúčame začínať pestovať v interiéri, pretože to dáva sadeniciam náskok. Pomáha ich tiež chrániť pred letnými horúčavami a škodcami. Priamo zasiate semená môžu dozrieť o niekoľko týždňov neskôr. Takže ak plánujete sejbu vonku, pripočítajte si k výpočtu dátumu výsadby 20 dní. (Inými slovami, semená vysievajte vonku asi o 20 dní skôr, ako keby ste ich začínali pestovať v interiéri.)

Vyberte si vhodné miesto pre váš ružičkový kel

Vyvýšené záhony sú vhodnou voľbou pre ružičkový kel. Odporúčajú sa totiž zvlášť pre zeleninu pestovanú v chladnom období, najmä na jar a na jeseň, keď teploty nie sú stále. Niekoľko dní pred zasiatím alebo presadením zapracujte do pôdy niekoľko centimetrov dobre vyzretého hnoja alebo kompostu.

Rastliny ružičkového kelu obyčajne dosahujú výšku 60 až 90 centimetrov, preto s tým treba počítať a naplánovať vhodné rozmiestnenie a prípadnú oporu rastlín.

Niekoľko tipov pri pestovaní ružičkového kelu

Rastliny by mali byť od seba vzdialené  30 až 60 centimetrov.
Po vzídení prihnojte hnojivom bohatým na dusík. Opakujte každé 3 až 4 týždne.
Mulčujte, aby ste udržali vlhkosť a v lete udržiavali teplotu pôdy chladnú.
Počas horúceho počasia nezabudnite udržiavať rastliny dobre zavlažované.
Zvážte použitie krytov riadkov na ochranu mladých rastlín pred škodcami.
Nerušte pôdu okolo rastlín; korene sú totiž plytké a náchylné na poškodenie.
Odstráňte žltnúce listy na spodnej časti rastliny, aby ste na stonke získali viac slnečného žiarenia a zamerali energiu rastlín na zdravý rast.
Aby ste podporili rýchlejšie dozrievanie rastlín, odrežte vrchné listy 3 až 4 týždne pred zberom.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close