Šalviový sirup: Urobte si zdravý elixír

šalviový sirup Zdroj foto: Pixabay

Šalviový sirup je síce netradičným produktom  z tejto známej bylinky, ale stojí za to ho vyskúšať.

Šalviový sirup sa pripravuje z čerstvých lístkov šalvie. Pestujete túto bylinky vo svojej záhrade? Tak určite vyskúšajte nasledujúci recept.

Šalviový sirup

Budeme potrebovať:

2 hrste čerstvých šalviových lístkov

2 citróny

500 g cukru

vodu

Šalvia lekárska a zásady jej pestovania

Postup:

Do veľkého hrnca dajte cukor a zalejte ho asi 600 až 700 ml vody. Za stáleho miešania priveďte k varu. Potom pridajte v ďalšom kroku nakrájané lístky šalvie a varte asi 10 minút na miernom ohni. Sirup odstavte a nechajte mierne ochladnúť. Vložte na kolieska nakrájané citróny. Nechajte lúhovať aspoň 11 hodín. Potom šalviový sirup opäť ohrejte, preceďte a sirupom naplňte čisté sklenené fľaše. Dobre uzavrite a uložte na tmavé miesto.

Šalvia a jej účinky na naše zdravie

Šalvia lekárska vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým účinkom býva využívaná pri chorobách hrdla a ústnej dutiny. Preto kloktadlo z tejto bylinky pomáha pri liečbe angíny a zápaloch hrdla. Šalvia účinkuje aj proti stresu, zlepšuje trávenie, pôsobí proti hnačke a prikladá sa dokonca aj na rany, aby potlačila zápal.

Čierne rastliny na vytvorenie kontrastu, časť II.

Recept na kloktadlo zo šalvie

Lyžicu sušenej šalvie zalejte dvoma decilitrami vriacej vody a nechajte lúhovať. Keď voda vychladne, preceďte ju. Môžete dochutiť medom.

 

 

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close