Viacerí odborníci na zdravú životosprávu stále prízvukujú, aby sme túto zeleninu zahrnuli do nášho každodenného jedálnička. Skvelé benefity, ktoré prináša paprika, určite ocenia mnohí z nás. Najmä pre jej prospešné účinky na srdce, krvný obeh i zrak.
V časoch, keď na starom kontinente ešte o tejto šťavnatej zelenine nik nesníval, dokázali z nej najmä Mexičania ukuchtiť mnohé chutné jedlá. O akej zelenine je reč? Paprika a jej skvelé benefity poznali už naši predkovia.
Objavil ju Kolumbo
Je to práve paprika, ktorá v súčasnej gastronómii predstavuje jednu z najfrekventovanejších ingrediencií a figuruje v receptúrach studenej i teplej kuchyne. Do európskeho jedálnička sa táto zelenina dostala zásluhou Kolumbových výprav, pretože priekopníkmi v jej pestovaní boli už spomínaní obyvatelia Južnej a Strednej Ameriky.
Prospešné účinky papriky
Obsahuje vitamíny B, C, E. Takisto je zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa, betakaroténu, lykopénu a vlákniny. Niet divu, že konzumáciu papriky prízvukujú mnohí odborníci na zdravú výživu. Dokazujú to i viaceré štúdie, podľa ktorých posilňuje srdce, stimuluje krvný obeh i zrak a spevňuje väzivové tkanivá.
Pomáha tiež pri žalúdočných, črevných problémoch, migrénach a podporuje chuť do jedla.
Ako pestovať zdravú papriku
Priesady papriky je najlepšie sadiť po 15. máji. Paprika potrebuje dobre chránené miesto s plným slnkom a s pôdou bohatou na humus. Preto je dobré pred vysádzaním zem pohnojiť priemyselným hnojivom. Vašej paprike sa nebude dariť v chladných a ťažkých pôdach. Naopak, ak bude mať dostatok vlahy, bude prosperovať v ľahkých a piesočnatých pôdach.