Rozhodli ste sa kompostovať i počas zimy? Vďaka týmto tipom si vytvoríte vhodný zimný kompost.
V predchádzajúcich častiach ste sa dozvedeli, že pri kompostovaní počas chladných mesiacov treba myslieť na správny pomer vody, materiálu, vhodnú teplotu a podobne.
Zimný kompost – ďalšie tipy na jeho vytvorenie
8. Neprevracajte kompost veľmi často
V minulej časti sme si hovorili, aby sme kvôli správnemu rozloženiu materiálov a pre podporenie rozkladného procesu kompost niekedy poprevracali. No však ani s touto činnosťou to netreba preháňať.
Jedným z hlavných rozdielov pri zimnom kompostovaní je, že by ste nemali otáčať kopu tak často, ako počas ostatných častí roka. Ak potrebujete regenerovať teplo, otáčanie je v poriadku, ale príliš časté prevracanie hromady kompostu spôsobuje únik tepla. Udržanie tepla v strede kompostu je nevyhnutné.
9. Izolujte kompost pred chladom
Ďalším faktorom, ktorý by ste si mali pamätať, je zabezpečiť izoláciu pre váš kompost, aby nízke teploty neusmrtili mikróby, ktoré sa nachádzajú vo vašom kompostéry.
Tu je niekoľko možností, ako izolovať váš kompost pred chladom
- Ak je to možné, vyberte si slnečné miesto pre umiestnenie vášho kompostovacieho koša. Výbornou možnosťou je, ak je toto navyše chránené pred dažďom a snehom.
- Na izoláciu môžete použiť vrstvy slamy, lístia, lepenky alebo pilín.
- Vyskúšajte nahromadiť balíky sena alebo slamy zvonka. Fungujú ako ochrana pred vetrom okolo vašej kopy kompostu.
- Z vonkajšej strany ho obložte vrecami s listami, ktoré ešte prikryjete plachtou.
- Ak je to možné, chráňte svoju hromadu kompostu múrmi alebo plotom na východnej, severnej a západnej strane. Južnú stranu nechajte otvorenú, pretože bude poskytovať najviac slnka pre vytvorenie tepla.
- Izolujte nádoby na kompost pomocou vodotesnej izolačnej textílie, ktorú si môžete kúpiť v ktoromkoľvek obchode s domácimi či záhradníckymi potrebami.
10. Využite možnosť vermikompostovania
Zdá sa vám, že budete mať so zimným kompostovaním veľa práce? Ďalšou možnosťou pre vás môže byť vermikompostovanie. Ale o tom si povieme v ďalšom článku.