Zmladzovanie starých ovocných kríkov, tu sú 3 dôležité kroky

zmladzovanie ovocných kríkov Zdroj foto: Pixabay

Zmladzovanie starých ovocných kríkov nie je nič zložité. Pri každom reze na jar však musíme dodržiavať nasledujúce kroky.

Ak ovocné kríky prerezávate každý rok, zmladzovanie vám odpadáva. Veľa majiteľov záhrad si však netrúfa odstrániť staré konáre a po čase to môže spôsobiť problém. Na takomto kríku sa potom nazbiera veľké množstvo základných konárov. Ich bočné výhonky majú malé, nerovnomerne dozrievajúce a slabo aromatické plody. Pozor však, prestarnutý krík sa nemôže zmladzovať naraz v jednom roku, ale pekne postupne. Rez si treba rozložiť do troch rokov.

Pri každom reze na jar musíte dodržiavať tieto kroky:

  1. odstrániť staré hlavné konáre,
  2. odstrániť slabé jednoročné výhonky a
  3. presvetliť dvojročné a trojročné hlavné výhonky, ktoré budú mať plody.
Rez ruží, praktické rady, ako na to

Odstráňte staré konáre zanedbaných ovocných kríkov

V prípade kríkov, ktoré dlhé roky nikto neorezával, sa vytvorí približne 30 hlavných výhonkov vyrastajúcich priamo zo zeme. So zmladzovaním je potrebné začať koncom zimy, a to tak, že tesne pri zemi odrežeme asi polovicu starých hlavných konárov. Je potrebné dať preč najmä slabé a vodorovné výhonky. Týmto spôsobom sa koruna kríku presvetlí a bude mať väčšie a chutnejšie ovocie. Krík tak potom môže vyhnať nové letorosty, ktoré následne môžeme využiť na ďalší krok zmladzovania.

Odstráňte slabé jednoročné výhonky

V ďalšom roku treba pristúpiť k odstráneniu jednoročných konárov, ktoré sú slabé. Treba ich odrezať hneď pri zemi. Nové hlavné konáre vzniknú zo štyroch najlepších. Všetky slabé a šikmo rastúce výhonky by ste mali tiež odrezať. Skrátiť treba i dlhé rozkonárené hlavné výhonky. Nové výhonky, ktoré ste ponechali, sa budúci rok pekne rozkonária.

Presvetlite dvojročné rodivé výhonky

V treťom roku ponechajte  tri či štyri hlavné výhonky a ostatné treba odstrániť. Nechajte aj najlepšie tri alebo štyri letorosty. Dvojročné a staré hlavné konáre, ktoré rodia v prípade potreby na konci mierne skráťte.

Tieto tri kroky by sa mali opakovať každý rok postupne za sebou.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close