Z húb sa dá pripraviť množstvo chutných jedál. Vyskúšajte nasledujúce 3 recepty z kozákov, ktoré budete zbožňovať.
Kozáky rastú od júna do konca septembra a niektoré druhy dokonca novembra najmä v listnatých lesoch. Nájdete ich pod dubmi, brezami, osikami a hrabmi, hlavne v teplejších oblastiach. Kozákov existuje viacero druhov – kozák osikový, kozák brezový a hrabový. Rozoznáme ich od seba najmä vďaka odlišnému sfarbeniu hlavičky. Napríklad kozák osikový má hlavičku výrazne oranžovej farby, preto ho milujú najmä menej všímaví hubári. 🙂 Keďže ide o chutnú jedlú hubu, dá sa z nej pripraviť veľa dobrých jedál. Napríklad tieto 3 recepty z kozákov stoja za vyskúšanie.
Grilované kuracie rezne plnené kozákmi
Budeme potrebovať
400 g čerstvých kozákov, 5 lyžíc oleja, 3 vajcia, 1 lyžička sladkej mletej papriky, 1/2 lyžičky korenia kari, 4 kuracie rezne, soľ, čierne korenie
Postup
Kozáky nakrájame na tenké pásiky a na lyžici oleja podusíme domäkka. Keď sa tekutina vyparí, pridáme posolené rozšľahané vajcia a miešame pokiaľ zmes nestuhne. Zbytok oleja ochutíme sladkou mletou paprikou a kari korením. Kuracie rezne naklepeme, posolíme, okoreníme a poukladáme na vychladnutú hubovú zmes. Preložíme alebo zvinieme do závitku a zošijeme bielou niťou. Naplnené kuracie mäso poukladáme do porcelánovej misy a potrieme ochuteným olejom. Necháme niekoľko hodín v chlade. Pri grilovaní potierame olejom. Podávame so zemiakovými hranolkami.
Zemiaková placka s kozákmi
Budeme potrebovať
300 g kozákov alebo iných húb, 500 g zemiakov, 100 g tuku na smaženie, soľ, vajcia
Postup
Kozáky pokrájame nadrobno, podusíme, schladíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Premiešame s postrúhanými zemiakmi, vajciami a soľou. Získanú zmes smažíme dohneda po lyžiciach. Môžeme použiť aj sušené kozáky, ale jedlo bude ťažšie stráviteľné. Namiesto 50 g húb môžeme pridať nadrobno nakrájanú mäkkú salámu.
Kozáky nakyslo
Budeme potrebovať
600-700 g čerstvých kozákov alebo masliakov, 1/2 l kyslej smotany, 1 lyžica oleja, 1 lyžička hladkej múky, soľ
Postup
Kozáky alebo masliaky nakrájame na plátky, podlejeme vodou, osolíme a dusíme domäkka. Na rozohriatom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ju k hubám. Zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku a za stáleho miešania povaríme. Podávame s knedľou alebo cestovinami.