Domáci sušený cesnak je skvelý na dochutenie jedál. Vyskúšajte náš jednoduchý recept a objavte výhody jeho intenzívnej chuti a arómy. Nie je to vôbec náročné a zvládne to i začiatočník.
Ako si urobiť domáci sušený cesnak
Sušený cesnak je veľmi obľúbeným dochucovadlom jedál, tak prečo si ho nevyrobiť z vlastnej úrody? Prezradíme vám, ako si urobiť domáci sušený cesnak. Nie je to vôbec náročné a zvládne to i začiatočník.
Prečo si vyrobiť domáci sušený cesnak?
Mnohí z nás si jedlá bez cesnakovej príchute nevedia predstaviť a používajú ho takmer všade, kde sa dá. Ešte lepšie, ak si ho môžeme aj sami dopestovať. Paradoxom pritom býva, že čerstvý cesnak z našej úrody bežne používame, ale to už neplatí v prípade sušeného. Ten si kúpime radšej v obchode. A to je škoda. Prečo si ho nevyrobiť doma, a tak mať stopercentnú istotu, že na jeho výrobu bol použitý iba cesnak a žiadne neželané prímesy? Domáci sušený cesnak sa dá pritom získať jednoduchým spôsobom.
Ingrediencie na výrobu sušeného cesnakového prášku:
- 1 kilogram cesnaku, ktorý treba olúpať a nakrájať na rovnako tenké plátky.
- Sušička podľa vášho výberu.
- Mlynček na korenie (alebo mlynček na kávu, ktorý už nebude možné opätovne používať na mletie kávy kvôli aróme cesnaku).
- Vzduchotesné nádoby na skladovanie, koreničky a podobne.
Postup, ako vyrobiť cesnakový prášok
Príprava cesnaku:
- Olúpaný cesnak nakrájajte na rovnako tenké plátky.
Sušenie cesnaku:
- Plátky cesnaku rozložte v jednej vrstve na podstavce sušičky.
- Nastavte sušičku na 130 °C.
- Cesnak nechajte sušiť, až kým nebude krehký a lámatelný. Čas sušenia závisí od typu sušičky, cca 12 hodín a viac.
Mletie sušeného cesnaku:
- Usušený cesnak rozdrvte na jemný prášok pomocou mlynčeka na korenie alebo mlynčeka na kávu.
Skladovanie:
- Hotový cesnakový prášok uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe.
Ak sa nespotrebuje všetok cesnak v krátkej dobe, môže sa uložiť do chladničky alebo zmraziť na dlhšie skladovanie (netreba zabudnúť, že neobsahuje žiadne konzervačné látky).
Takto usušený cesnak sa dá použiť na dochutenie rôznych jedál ako napríklad polievok, dusených pokrmov a omáčok. Keďže nie sú doň pridané žiadne nežiadúce protihrudkujúce látky, treba rátať s tým, že sa môžu v domácom cesnakovom prášku vytvárať hrudky, avšak to nie je nič, s čím by si neporadila obyčajná vidlička.
Ako konzumovať
Sušený cesnak je skvelým dochucovadlom, ktoré môžete využiť v mnohých receptoch. Jeho intenzívna chuť a aróma dokážu výrazne vylepšiť rôzne jedlá. Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete tento produkt konzumovať:
Dochucovanie jedál
Polievky: Stačí pridať trochu sušeného cesnaku do polievok a hneď im dodáte bohatšiu chuť. Keďže cesnak je koncentrovanejší ako čerstvý, začnite s menším množstvom.
Omáčky: Skvelý na dochutenie omáčok. Či už robíte paradajkovú, smotanovú alebo akúkoľvek inú omáčku, sušený cesnak dodá jedinečnú chuť.
Dusené pokrmy: Pridajte tento produkt k dusenému mäsu, zelenine alebo strukovinám. Stačí ho pridať počas varenia, aby sa jeho chuť pekne rozvinula.
Marinády a zmesi korenia
Marinády: Sušený cesnak zmiešaný s olejom, octom, bylinkami a ďalšími koreninami vytvorí skvelú marinádu pre mäso, ryby alebo zeleninu.
Koreninové zmesi: Vytvorte si vlastné zmesi korenia pridaním sušeného cesnaku k ďalším koreninám, ako sú paprika, rasca, tymián a čierne korenie. Tieto zmesi sú skvelé na grilovanie alebo pečenie.
Pečivo a chlieb
Cesnakový chlieb: Pridajte sušený cesnakový prášok do cesta na chlieb alebo rožky. Takýto cesnakový chlieb je výborný k polievkam a šalátom.
Ochutené maslo: Zmiešajte cesnak s mäkkým maslom a natrite ho na bagety alebo pečivo. Cesnakové maslo je skvelé na toasty alebo ako príloha k jedlám.
Rýchle občerstvenie a prílohy
Zemiakové pokrmy: Pridajte sušený cesnak do pečených zemiakov, zemiakovej kaše alebo hranoliek. Dodá im výbornú chuť.
Pražená zelenina: Posypte sušeným cesnakom rôzne druhy zeleniny pred pečením v rúre. Skvele sa hodí k brokolici, karfiolu, mrkve alebo cukete.
Šaláty a dressingy
Šalátové dressingy: Pridajte sušený cesnak do domácich dressingov a zálievok. Môžete ho zmiešať s olivovým olejom, citrónovou šťavou, jogurtom alebo octom.
Šalátové zmesi: Posypte sušeným cesnakom zeleninové šaláty pre extra chuť.
Tipy na používanie sušeného cesnaku
Množstvo: Keďže sušený cesnak je koncentrovanejší než čerstvý, začnite s menším množstvom a podľa potreby pridajte viac.
Skladovanie: Uchovávajte sušený cesnak vo vzduchotesných nádobách na chladnom a suchom mieste, aby si udržal svoju chuť a arómu.
Sušený cesnak je praktický a všestranný doplnok do vašej kuchyne. Jeho intenzívna chuť a aróma môžu zlepšiť množstvo jedál a pridať im výraznú cesnakovú príchuť. Vyskúšajte rôzne spôsoby jeho použitia a objavte, ako môže obohatiť vaše kulinárske kreácie.