Toto univerzálne korenie preslávila najmä francúzska kuchyňa. Čo sú provensálske bylinky a ako si ich pripraviť doma z dopestovaných rastlín? Je to celkom jednoduché.
Dodajú špecifickú chuť a vôňu najmä mäsovým jedlám, ale aj zeleninovým šalátom a syrom. Čo sú provensálske bylinky? Ide o aromatickú zmes sušených byliniek, ktorých domovom je francúzsky región Provensálsko.
Táto zmes získala popularitu a stala sa viac známou bylinkovou zmesou v 60. rokoch, keď Julia Child zahrnula recept s provensálskym korením do svojej slávnej kuchárskej knihy Umenie francúzskej kuchyne.
Ako si vyrobiť vlastné provensálske bylinky
Na výrobu vlastných provensálskych byliniek budeme potrebovať:
- 1 lyžica sušeného tymianu
- 1 lyžica sušenej bazalky
- 1 lyžica sušeného rozmarínu, rozdrvená v mlynčeku na korenie
- 1 polievková lyžica sušeného estragónu
- 1 lyžička sušeného majoránu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 bobkový list, rozdrvený
Všetky bylinky pridáme do mixovacej nádoby a miešame, kým sa nespoja. Potom hotovú zmes uložíme do vzduchotesnej nádoby a použijeme ju na dochutenie obľúbených jedál.
Aj keď provensálske bylinky sa dajú kúpiť už hotové v obchodoch s potravinami, ich výroba doma je jednoduchá. Navyše si zmes môžeme prispôsobiť tak, aby vyhovovali našej chuti a pokrmu, do ktorej plánujeme túto aromatickú zmes byliniek použiť.
Ako variť s provensálskymi bylinkami
Toto korenie sa tradične používa na jedlá ako pečené kura, pečené jahňacie mäso, grilované ryby a restovaná zelenina. Tu sú konkrétne tipy.
Správne dochutené mäso alebo ryby – Mäso potrieme olivovým olejom, posypeme soľou a provensálskymi bylinkami. Potom buď grilujeme, opekáme, alebo smažíme.
Pridajme ho do omáčok – Provensálskymi bylinkami sa dá dochutiť aj polievka, omáčka, dusené pokrmy. Môžeme ho zamiešať do šalátových dresingov a podobne.
Posypeme zmesou gril – Zoberme štipku alebo dve provensálskych byliniek a pridajme ju do uhlíkov grilu, keď sú horúce. Dym tak dostane vôňu a grilované jedlá budú lepšie chutiť.
Jednoduché kombinácie chutí – Niektoré bylinky sa obzvlášť dobre spájajú s určitými jedlami a výroba vlastných provensálskych byliniek nám umožní experimentovať s rôznymi pomermi pre rôzne jedlá. Vyskúšajte napríklad zmes s obsahom estragónu na pečené kurča, zmes rozmarínu na pečené jahňacie kotlety a zmes feniklu na grilované ryby.