Ak sa chcete tešiť z mladej cibuľky aj v zimnom období, práve teraz je vhodný čas na jej spracovanie. Jarná cibuľka je chutná aj zaváraná. Tu sú recepty, ako na to.
Mladá jarná cibuľka, ktorá práve teraz začína dozrievať v našich záhradách najmä na juhu Slovenska, je veľmi chutná a zdravá. Ak si ju chcete vychutnať i počas zimných mesiacov, poradíme vám, ako ju spracovať a využiť vo vašej kuchyni.
Recept na zaváranú cibuľku I.
Budeme potrebovať:
malá cibuľka, 2 bobkové listy, 1 liter vody, 30 g soli, 7,5 dl octu, 20 g kryštálového cukru, 1 lyžička horčičných semienok
Postup:
Malú cibuľku olúpeme, umyjeme a poukladáme do pohárov, pričom ju miestami preložíme bobkovým listom. Vodu, ocot, soľ, cukor a horčičné semienka prevaríme a vychladnutým roztokom zalejeme cibuľku. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 5 minút alebo 25 minút pri teplote 80 °C. Vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme.
Objavte tajomstvá odborníkov: 7 účinných metód, ako zastaviť krtkov vo vašej záhradeRecept na zaváranú cibuľku II.
Budeme potrebovať:
Na litrový pohár 60 g malej cibuľky, 1 bobkový list, kúsok chrenu, niekoľko zrniek čierneho korenia, pol lyžičky horčičných semienok, 3 dl vody, 2 dl octu, 30 g kryštálového cukru, 20 g soli
Postup:
Malú cibuľku očistíme a umyjeme. Na dno pohára dáme bobkový list, kúsok očisteného chrenu, celé čierne korenie a horčičné semienka a na to poukladáme umytú cibuľku. Vodu s octom, cukrom a so soľou dáme zovrieť a vychladnutým roztokom zalejeme cibuľky v pohári. Dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 10 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme.
Mladá cibuľka v soli
Budeme potrebovať:
1 kg očistenej cibuľky, 20 g soli
Postup:
Očistenú a umytú cibuľku pokrájame na kolieska, osolíme a dobre premiešame. Natlačíme do pohárov, ktoré potom dobre uzavrieme a odložíme do chladnej miestnosti.