Prinášame vám niekoľko dobrých receptov, ako konzervovať špenát. Doprajme si cenné vitamíny i počas zimných mesiacov.
Špenát je nabitý vitamínmi či inými živinami, preto je skvelou listovou zeleninou, ktorá by nemala chýbať ani v našej záhradke. Ako konzervovať špenát, aby sme si jeho úrodu mohli vychutnať i počas zimných mesiacov? Tu je zopár tipov.
Chutný konzervovaný špenát I.
Budeme potrebovať:
Špenát, trocha soli, tuk.
Postup prípravy:
Čerstvý, mladý, prebratý a dobre umytý špenát dáme do vriacej osolenej vody a neprikrytý varíme 10 minút. Potom ho vyberieme z vody a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Na rajnici roztopíme tuk, pridáme zomletý špenát a chvíľku podusíme. (Podlievame slanou vodou, v ktorej sa varil špenát.) Ešte horúci špenát nalejeme do pripravených pohárov, dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 10 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme na tmavé a suché miesto.
Chutný konzervovaný špenát v soli II.
Budeme potrebovať:
Špenát, soľ.
Postup prípravy:
Mladý, čerstvý špenát preberieme, dobre umyjeme, sparíme vriacou slanou vodou, posekáme nadrobno a naložíme do pripravených pohárov. Dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 45 minút. Vyberieme z hrnca, necháme vychladnúť a uložíme na tmavé a suché miesto.