V obchodoch môžete zohnať cesnakový, bazalkový alebo rozmarínový olej, ktoré dodajú jedlám tú správnu chuť. No čo tak vyrobiť si vlastné chutné bylinkové oleje? Tu nájdete postupy, ako na to.
Chutné bylinkové oleje na varenie, ako je bazalkový, rozmarínový alebo cesnakový olej, môžete zohnať v špecializovaných predajniach s biopotravinami. Môžu byť však veľmi drahé a nie vždy majú skutočnú, silnú bylinkovú chuť. Často môžu ležať na poličke celé mesiace v obchodoch a tým strácajú svoju povestnú arómu. Našťastie, oleje s bylinkovou príchuťou si môžete veľmi ľahko vyrobiť sami, či už z byliniek, ktoré pestujete, alebo kupovaných. Navyše ak olej dáte do ozdobnej fľaše, môžete získať skvelý darček, ktorý urobí radosť.
Dôležité sú kvalitné ingrediencie
Budete potrebovať čerstvé alebo sušené bylinky podľa vlastného výberu. Ďalej ľahký kuchynský olej, napríklad repkový alebo panenský olivový olej.
Krok za krokom, ako si urobiť bylinkové oleje
Najskôr si prichystajte bylinky. Očistite ich a ak používate čerstvé, dobre ich skontrolujte, či sa na nich nenachádza hmyz. Ak musíte bylinky vyčistiť, opláchnite ich pod tečúcou vodou a pred použitím ich nechajte niekoľko hodín dôkladne vysušiť. Akákoľvek voda, ktorá zostane na bylinkách, zabráni kontaktu s olejom a tým bude výsledný produkt menej kvalitný.
Sklenené fľaše, ktoré budete na prípravu oleja používať, treba dôkladne umyť a sterilizovať varením vo vode po dobu 10 minút. Potom ich nechajte dobre vysušiť.
V ďalšom kroku bylinky pomliaždite dreveným valčekom, aby sa z nich uvoľnila aróma a šťava. Pridajte ich do prichystaných fliaš. Na prípravu oleja nepotrebujete veľké množstvo. Závisí, aký chcete mať výrazný výsledný produkt ( stačí napríklad vetvička alebo poprípade dve).
Olej zohrejte na miernom ohni v hrnci, kým nebude teplý.
Nalejte ho opatrne na bylinky do fliaš. Nechajte obsah vychladnúť a lúhovať na chladnom mieste mimo priameho slnečného žiarenia aspoň týždeň.
Po uplynutí doby v prípade, ak používate na výrobu tohto produktu čerstvé bylinky, preceďte ich preliatím oleja z fľaše cez sitko alebo kávový filter do novej fľaše. Sušené bylinky môžu zostať v nádobe, ale olej vydrží čerstvý o niečo dlhšie, ak sa precedí.
Po odstránení byliniek uzavrite fľaše viečkami alebo zátkami.