Tento polotovar sa dá využiť pri príprave viacerých jedál.
Chutná nátierka, príloha k jedlu alebo zeleninový základ na prípadu niektorých jedál ako napríklad zeleninové rezne či bravčové na zelenine. Aj na to sa dajú využiť nasledujúce recept na mletú zeleninu. Takto si ju uchováte aj na zimu.
Mletá zelenina v octe
Budeme potrebovať
500 g hlávkovej kapusty, 500 g očistenej zelenej papriky, 200 g cibule, 1 kg zelených rajčiakov, 20 g soli, 150 g kryštálového cukru, 2,5 dl vody, 2,5 dl 8 % octu, 1 lyžica horčičných semienok.
Postup:
Všetku zeleninu očistíme, zbavíme nejedlých častí, umyjeme a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zeleninovú kašu osolíme, pridáme cukor, vodu, ocot a horčičné semienka, zamiešame a dusíme na miernom ohni asi pol hodiny. Zhustnutú zeleninovú kašu dáme do malých pohárov, zaviažeme dvojitým celofánom a odložíme do chladnej a tmavej miestnosti.
Mletá zelenina v tuku
Budeme potrebovať
250 g mrkvy, 250 g petržlenu, 200 g zeleru, 100 g kapusty, 100 g kalerábu, 200 g cibule, 100 g karfiolu, 50 g póru, 20 g cesnaku, trocha zelenej petržlenovej a zelerovej vňate, 250 g tuku, 100 g soli.
Postup:
Zeleninu očistíme, umyjeme a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Na rajnicu dáme tuk, roztopíme ho, pridáme zomletú zeleninu, osolíme a udusíme do mäkka. Dobre zhustnutú, ešte horúcu zeleninu dáme do pripravených pohárov a dobre natlačíme. Navrch nalejeme roztopený tuk, a to toľko, aby zelenina bola zakrytá. Zaviažeme dvojitým celofánom a odložíme do chladnej miestnosti.