Sršeň ázijský na Slovensku

Detailný záber na sršňa ázijského (Vespa velutina), známeho svojimi čiernymi a oranžovými pruhmi na zadočku, ako kráča po zemi. Sršeň ázijský (Vespa velutina) v detailnom zábere: Čierne a oranžové pruhy ako typický znak invazívneho druhu. - Zdroj foto: Depositphotos

Sršeň ázijský (Vespa velutina) je invázny druh, ktorý spôsobuje obavy po celej Európe. Pôvodne pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, no do Európy sa dostali v roku 2004 cez Francúzsko. Odtiaľ sa začali rýchlo šíriť po celej Európe, pričom prvýkrát boli pozorované na Slovensku v roku 2020. Aj keď sa môže zdať, že je ich prítomnosť u nás zatiaľ minimálna, odborníci varujú, že ich počet môže v blízkej budúcnosti rapídne narásť. Aké riziká so sebou prinášajú a ako sa môžeme pred nimi chrániť?

História invázie sršňov ázijských: Z Ázie až na Slovensko

Sršne ázijské, ktoré sú známe svojou agresívnosťou voči včelám, prenikli do Európy náhodou. Najpravdepodobnejšie sa dostali do Francúzska prostredníctvom kontajnerov s kvetinovými dekoráciami z Číny. Ich šírenie od Francúzska postupovalo do Španielska, Talianska, Belgicka a iných európskych krajín, kde začali spôsobovať vážne problémy, najmä včelárom. Slovensko sa tejto invázii zatiaľ vyhýbalo, no v roku 2020 boli ázijské sršne prvýkrát potvrdené aj na našom území, najmä v blízkosti hraníc s Maďarskom.

Tento predátor, známy svojou veľkosťou a efektivitou pri likvidácii včelstiev, je nebezpečným konkurentom pre miestne druhy hmyzu a môže výrazne ovplyvniť ekosystém.

Súčasný stav na Slovensku sršeň ázijský: Ticho pred búrkou?

Momentálne je výskyt ázijských sršňov na Slovensku ešte v počiatočných fázach, no vzhľadom na rýchlosť šírenia tohto druhu v ostatných častiach Európy môžeme očakávať, že ich populácia bude rásť. Ich hniezda sa najčastejšie nachádzajú na stromoch alebo v hustých krovinách, čo sťažuje ich odhalenie.

Jedným z hlavných problémov, ktorý ázijské sršne predstavujú, je ich vplyv na včelstvá. Tieto sršne cielene napádajú včelie úle a dokážu za krátky čas zlikvidovať celé včelstvo, čo má vážne následky pre opeľovanie a tým aj pre poľnohospodárstvo. Menej včiel znamená menej ovocia, zeleniny a nižšiu úrodu.

Opustené sršnie hniezdo ležiace na tráve, ktoré zreteľne ukazuje štruktúru šesťuholníkových buniek vnútri.
Pohľad na opustené sršnie hniezdo, odhaľujúce vnútornú štruktúru s jemnými detailmi šesťuholníkových buniek. – Zdroj foto: Depositphotos

Budúcnosť: Na čo sa musíme pripraviť?

Ak nezavedie Slovensko účinné opatrenia na kontrolu ázijských sršňov, môžeme očakávať niekoľko negatívnych dôsledkov:

Rýchle šírenie – Bez včasného zásahu sa ázijské sršne môžu rýchlo rozšíriť do nových oblastí, čo bude mať dopad najmä na včelárstvo a poľnohospodárstvo.

Ekologické a ekonomické dôsledky – Útoky ázijských sršňov na včelstvá môžu znížiť počet včiel potrebných na opeľovanie, čo ovplyvní úrodu ovocia a zeleniny. Výsledkom môže byť nižšia produkcia plodín, čo zasiahne nielen farmárov, ale aj konečných spotrebiteľov.

Potrebné opatrenia – Krajiny ako Francúzsko a Španielsko už zaviedli monitorovacie a ochranné programy, ktoré pomáhajú kontrolovať populáciu ázijských sršňov. Slovensko bude musieť nasledovať tento príklad, aby sa minimalizovali negatívne dopady.

Zvýšené povedomie – Verejnosť musí byť informovaná o tom, ako ázijské sršne vyzerajú a ako správne postupovať pri nájdení hniezda. Včelári a záhradkári by mali byť pripravení chrániť svoje úle špeciálnymi sieťami a ďalšími preventívnymi opatreniami.

Uštipnutie sršňom ázijským: Čo potrebujete vedieť

Jedným z rizík, ktoré ázijské sršne predstavujú, je aj ich bodnutie. Aj keď sa zvyčajne zameriavajú na hmyz, môžu zaútočiť aj na ľudí, najmä ak sa cítia ohrozené. Uštipnutie sršňom ázijským môže byť veľmi bolestivé a v niektorých prípadoch dokonca nebezpečné, najmä pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie hmyzom.

Príznaky uštipnutia:

Mierne reakcie: Bolesť, opuch, začervenanie v mieste bodnutia.

Závažné reakcie: Horúčka, nevoľnosť, rozsiahly opuch.

Alergické reakcie: Ťažkosti s dýchaním, opuch tváre, rýchly tep (anafylaktický šok).

V prípade alergickej reakcie je nevyhnutné ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Rýchla reakcia môže zachrániť život!

Ako sa chrániť pred uštipnutím ázijským sršňom?

Prevencia je kľúčová. Tu je niekoľko tipov, ako sa vyhnúť bodnutiu:

Vyhýbajte sa hniezdam: Ak spozorujete hniezdo sršňov, nikdy sa ho nesnažte odstrániť sami. Kontaktujte odborníkov.

Používajte ochranný odev: Pri práci v záhrade noste dlhé rukávy, nohavice a rukavice.

Zachovajte pokoj: Ak uvidíte sršeň, nepohybujte sa prudko. Pomaly sa vzdiaľte z jeho blízkosti.

Repelenty: Používajte repelenty proti hmyzu, najmä pri pobyte v prírode.

Čo robiť po uštipnutí?

Ak vás sršeň ázijský predsa len uštipne, postupujte podľa týchto krokov:

Opláchnite miesto bodnutia vodou a mydlom.

Priložte studený obklad, aby ste zmiernili opuch a bolesť.

Užívajte antihistaminiká na zmiernenie opuchu a svrbenia.

Ak sa objavia príznaky anafylaxie, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.

Budúcnosť je v našich rukách

Sršne azijské predstavujú vážnu hrozbu pre naše včelstvá, ekosystémy a aj pre ľudské zdravie. Aj keď ich prítomnosť na Slovensku je zatiaľ obmedzená, nesmieme tento problém podceniť. Prevencia, monitoring a včasné zásahy sú kľúčové pre minimalizovanie dopadov. Ochráňme naše včely, našu prírodu a nezabúdajme ani na našu bezpečnosť.