Pikantné papriky sú obľúbenou pochúťkou milovníkov ostrých jedál. Ak ich chcete mať aj počas zimy, zistite, ako zavariť štipľavé feferónky.
Ak hľadáte recept na zavárané feferónky, ste na správnej adrese. Tieto štipľavé papriky sa dajú zavariť takýmto jednoduchým spôsobom. Rovnako môžete sterilizovať aj iné druhy papriky, ako je napríklad alma. Kto však má rád pikantné, na tomto recepte si určite pochutí.
Hľadáte recept na zavárané feferónky? Ste na správnej adrese! Tieto štipľavé papriky môžete zavariť jednoduchým spôsobom. Rovnakým postupom môžete sterilizovať aj iné druhy papriky, ako je napríklad alma paprika. Ak máte radi pikantné jedlá, tento recept si určite zamilujete.
Ako zavariť štipľavé feferónky
Na litrový pohár budeme potrebovať:
- 500 g malých štipľavých paprík (feferóniek),
- 2 dl vody,
- 2 dl octu,
- 30 g soli.
Postup:
- Príprava: Štipľavé papriky dobre umyjeme a poukladáme do pohára. Môžete ich ponechať celé alebo nakrájať na menšie kúsky.
- Príprava nálevu: Vodu ocot a soľ dáme zovrieť a vychladnutým roztokom zalejeme feferónky.
- Zalievanie: Pohár dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou.
- Sterilizácia:Uzavretý pohár vložte do hrnca s dierkovanou vložkou alebo utierkou na dne, aby sa pohár nedotýkal priamo dna hrnca. Naplňte hrniec vodou, aby siahala aspoň do polovice pohára. Vodu priveďte k varu a sterilizujte pohár 5 minút od bodu varu.
- Chladenie a skladovanie:Po sterilizácii pohár opatrne vyberte a nechajte ho vychladnúť. Vychladnuté poháre uskladnite na chladnom a tmavom mieste.
Zavárané štipľavé feferónky sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať pikantné chute po celý rok. Tento jednoduchý recept vám umožní pripraviť si vlastné zaváraniny rýchlo a efektívne. Vyskúšajte ho a užite si pikantné feferónky v rôznych jedlách či ako prílohu.
Prečo štipľavé feferónky konzumovať
Štipľavé feferónky sú nielen chutné, ale prinášajú aj množstvo zdravotných výhod.
Podpora zdravia srdca
Feferónky obsahujú kapsaicín, ktorý pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu (zlého cholesterolu) a zlepšuje cirkuláciu krvi. To môže znížiť riziko srdcových chorôb a pomôcť pri prevencii aterosklerózy.
Zlepšenie metabolizmu
Kapsaicín môže zvýšiť váš metabolizmus tým, že zvyšuje telesnú teplotu a podporuje spaľovanie kalórií. Tento efekt môže byť užitočný pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržať hmotnosť.
Protizápalové účinky
Feferónky majú silné protizápalové vlastnosti. Kapsaicín pomáha zmierňovať zápal v tele, čo je užitočné pri chronických ochoreniach ako artritída. Navyše môže zmierniť bolesť spojenú so zápalom.
Podpora trávenia
Štipľavé feferónky stimulujú tráviaci systém. Kapsaicín podporuje produkciu žalúdočných štiav a enzýmov, čo zlepšuje trávenie a môže pomôcť pri prevencii zápchy.
Podpora imunitného systému
Feferónky sú bohaté na vitamín C, ktorý je kľúčový pre posilnenie imunitného systému. Tento vitamín pomáha bojovať proti infekciám a podporuje celkové zdravie.
Zníženie rizika rakoviny
Niektoré štúdie naznačujú, že kapsaicín môže pomáhať pri prevencii rakoviny. Má schopnosť inhibovať rast rakovinových buniek a zabraňovať ich šíreniu, hoci tieto účinky sú stále predmetom výskumu.
Podpora zdravia čriev
Kapsaicín má pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru, čo podporuje zdravú črevnú flóru a zlepšuje funkciu tráviaceho traktu.
Konzumácia štipľavých feferónok môže priniesť množstvo zdravotných výhod, vrátane podpory srdca, zlepšenia metabolizmu a podpory trávenia. Ak máte radi pikantné jedlá, určite stojí za to zahrnúť feferónky do svojho jedálnička.