Existujú orechy, vďaka ktorým sa nám zlepší pleť a zároveň obohatia naše telo o vitamíny. Tieto 3 druhy výživných orechov by ste mali poznať.
Plnohodnotný zdroj vitamínov môžete nájsť nielen v zelenine a ovocí, ale aj v orechoch. Tie sa tradične používajú ako chutný doplnok pri návštevách domácností, pečení koláčov ale aj varení chutných jedál. Orechy majú svoju špecifickú chuť a rovnako aj svoj význam.
Pistácie
Tieto svetlozelené oriešky v škrupinke sú obľúbené nielen pre svoju famóznu chuť, ale aj pre bohatý obsah minerálov. Pistácie v sebe skrývajú veľa horčíka, ktorý pomáha telu vstrebať vápnik. Ak máte problém s alergickými reakciami, neváhajte po nich siahnuť, nakoľko ich pomôžu zmierniť. Rovnako sú výborným zdrojom vitamínu B, ktorý je dôležitý pre nervovú sústavu. Pistácie ďalej obsahujú živiny, ako sú mangán, omega-9 mastné kyseliny, draslík, a vápnik. Vďaka vitamínu E a výživným mononenasýteným tukom pomáhajú aj pri detoxikácii organizmu.
Mandle
Ak chcete mať zdravú pleť, siahnite po mandliach. Tieto tmavé oriešky sú zdrojom vitamínu E a zinku, ktorý pôsobí na zdravú pleť. Taktiež v sebe obsahujú veľa vápnika, ktorý pomáha bojovať proti vírusom. Špecifickou vlastnosťou mandlí je účinná látka, ktorá sa volá laetril a pomáha v boji proti tumorom. Mandle majú výraznú chuť a môžete si ich nasekať napríklad do šalátu alebo ich opražiť. Obsahujú zdravé oleje a podporujú vitalitu. Podľa ľudového receptu, ak máte problém s pálením záhy, skúste zjesť sedem mandlí.
Vlašské orechy
Sú jedny z tradičných orieškov, ktoré najčastejšie používame cez Vianoce na ozdobu medovníkov. Rovnako sa uplatnia ako posyp na rôzne druhy jedál, ako sú napríklad cestoviny. Taktiež sú chutnou prísadou ľahkých šalátov , ktoré je vhodné konzumovať najmä počas letných horúčav. Dodávajú telu a energiu a zlepšujú funkciu mozgu. Vlašské orechy obsahujú rovnako ako mandle vitamín E, ktorý prispieva k zdravej pokožke. Ich najväčším bohatstvom sú omega-6 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravé srdce a pomáhajú pri redukcii cholesterolu tele.