Táto rastlina sa dá pestovať aj v našom podnebí a jej úrode sa môžete tešiť po celý rok. Teda aspoň v tých teplejších častiach Slovenska.
Biele reďkovky majú jemnejšiu chuť a dlhší koreň ako tie červené, preto si i v našich končinách získavajú čoraz viac priaznivcov, ktorí sa ich rozhodnú zaradiť medzi pestované plodiny na svojej záhrade. Ešte predtým, ako si povieme niekoľko zásad o ich pestovaní, tu je niekoľko dôvodov, prečo by sme pri plánovaní výsadby nemali na ne zabudnúť.
Biele reďkovky a ich účinky na naše zdravie
Biela reďkovka obsahuje kyselinu listovú a veľa vitamínu B a C. Nájdete v nej tiež minerálne látky ako železo, draslík, horčík, sodík a vápnik. Preto by ste na ňu nemali zabúdať a zaradiť ju do svojej každodennej stravy.
Aj táto reďkovka, rovnako ako červená, sa dá konzumovať surová alebo varená ako súčasť rôznych dobrých jedál. Vynikajúco pôsobí na črevnú mikroflóru, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav či peristaltiku čriev. Biela reďkovka tiež zlepšuje kvalitu krvi a podporuje činnosť srdca. Táto zelenina dokonca uvoľňuje hlieny a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Je účinná aj pri liečbe žlčníkových kameňov.
Čo vysadiť v apríli v zeleninovej záhradeZásady pestovania bielej reďkovky
Pre pestovanie tohto druhu reďkovky je vhodné vytvoriť zvýšené hriadky, teda takzvané hrobčeky, ktoré sú vysoké približne 30 až 40 cm. Ak máte na záhrade ťažkú pôdu, tento spôsob ju pomôže odľahčiť.
Do zeme sejte po štyri semená a vzdiaľte ich od seba asi 6 cm. Po vzídení pretrhajte a nechajte len jednu rastlinku. Aby sa reďkovkám darilo, vyžadujú slnečné stanovisko alebo polotieň a dostatok vlahy.
Akú odrodu bielej reďkovky si vybrať
Na Slovensku sa darí odrodám typu Acord, Jarola F1 alebo Daikon Japana F1, ktorá sa môže siať aj v júli či v auguste. Je vhodná na zimné uskladnenie a nehubovatie.