Čo vysadiť v apríli v zeleninovej záhrade

Čo vysadiť v apríli v zeleninovej záhrade Zdroj foto: Depositphotos

Hľadáte tipy, čo vysadiť v apríli v zeleninovej záhrade? Ste na správnom mieste.

Apríl je kľúčovým mesiacom pre záhradkárov, ktorí sa chcú pustiť do pestovania zeleniny. Teplejšie počasie a dlhšie dni sú ideálne pre výsadbu rôznych druhov zeleniny. Ak plánujete tento rok začať alebo obnoviť svoju zeleninovú záhradu, apríl ponúka množstvo možností, ako začať. Tu je prehľad toho, čo vysadiť v apríli, aby ste si počas leta užívali bohatú úrodu zeleniny.

Príprava pôdy

Predtým, než začnete s výsadbou, je dôležité adekvátne pripraviť pôdu. Odstráňte z nej všetky buriny, prehrabte a obohaťte ju kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Tým zabezpečíte, že vaše rastliny budú mať dostatok živín potrebných pre ich rast a rozvoj.

Zelenina vhodná na výsadbu v apríli

1. Zemiaky

Apríl je ideálny čas na výsadbu zemiakov. Vyberte si odrody, ktoré sa vám osvedčili, alebo experimentujte s novými. Zemiaky sú relatívne nenáročné na pestovanie a môžu byť vysadené priamo do zeme alebo do veľkých nádob.

Ktoré práce v záhrade treba spraviť v apríli

2. Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak sú ďalšie plodiny, ktoré môžete v apríli vysadiť. Obe cibuľoviny preferujú dobre priepustnú pôdu a plné slnko. Sú to skvelé plodiny na pestovanie, pretože zaberajú málo miesta a súčasne výrazne prispievajú k chuti a aróme vašich jedál.

3. Mrkva

Mrkva potrebuje na výsadbu hlbokú, voľnú pôdu bez kameňov, aby mohla správne rásť. Výsev mrkvy priamo do pôdy môžete plánovať na koniec apríla, keď už je pôda dostatočne zahriata.

4. Šalát

Šalát je rýchlo rastúca zelenina, ktorú môžete vysievať priamo do zeme v pravidelných intervaloch (každé 2 týždne) na zabezpečenie kontinuálnej úrody. Vyberte si miesto, ktoré je čiastočne zatienené, najmä ak žijete v oblasti s veľmi teplým letom.

Čo vysadiť v apríli v zeleninovej záhrade
Zdroj foto: Depositphotos

5. Hrášok

Hrášok je chladnomilná plodina, ktorú je ideálne vysadiť čo najskôr na jar. Rastliny podporte pomocou mreží alebo palíc, aby mali kde rásť.

6. Rukola a špenát

Rukola a špenát sú ďalšie listové zeleniny, ktoré môžete začať pestovať v apríli. Obidve rastliny rýchlo klíčia a rýchlo dozrievajú, čo vám umožní skoro na jar začať s úrodou čerstvých listov.

7. Fazuľa

Výsadba fazule môže začať neskôr v apríli, keď už hrozba mrazov definitívne pominie. Fazuľa rýchlo rastie a nevyžaduje veľa starostlivosti. Vyberte si medzi stĺpovými a popínavými odrodami podľa dostupného priestoru v záhrade.

Starostlivosť o zeleninovú záhradu

Po výsadbe je dôležité zabezpečiť, aby rastliny mali dostatok vody, najmä počas suchých období. Pravidelne kontrolujte prítomnosť škodcov a chorôb a zasiahnite podľa potreby. Mulčovanie pôdy môže pomôcť udržať vlhkosť a potlačiť rast burín.

Apríl je vynikajúci mesiac na to, aby ste začali s výsadbou zeleniny. S príchodom teplejších dní a vyššou úrovňou slnečného svitu môžete využiť príležitosť na pestovanie širokej škály zeleninových plodín. Správnou prípravou a starostlivosťou môžete očakávať bohatú úrodu, ktorá vám bude slúžiť počas celého leta. Nezabudnite sledovať lokálne počasie a prispôsobiť svoje záhradnícke plány aktuálnym podmienkam. V apríli zasadené plodiny vám môžu poskytnúť zdravé a čerstvé suroviny priamo z vašej záhrady.