Správny vývin vašej zeleniny, čo potrebuje najviac?

Správny vývin vašej zeleniny, čo potrebuje najviac? Zdroj foto: Depositphotos

Rast rastlín nezávisí len od svetla a polohy, ale aj od správneho množstva živín. Viete čo potrebuje pestovaná zelenina pre svoj správny vývin?

Je hnojenie nevyhnutné pre rast rastlín? Áno, je nevyhnutné, ak máme nedostatok živín, vieme ho nahradiť práve hnojením. To dodá jednotlivým druhom zeleniny správne živiny. Jeseň je tým správnym obdobím, kedy pridávame do pôdy minerálne alebo organické hnojivá.

Zelenina

V dnešnej dobe sa najčastejšie stretávame s kupovaním zeleniny a ovocia z veľkoskladov. Zelenina, ktorá sa pestuje na veľkých pestovateľských plochách sa vyživuje inak ako u záhradkára, ktorý si pestuje produkty pre vlastnú spotrebu. Ide o hnojenie do takzvaných hniezd, vďaka čomu sa živiny, ktoré zabezpečujú správny rast a vývin rastlín, dostanú v zemi až ku koreňom. Pri pestovaní väčšieho množstva uhoriek a rajčín je potrebné postupovať inak. Tieto druhy zeleniny si vyžadujú hnojenie do riadkov.

Rajčina

Pri jej pestovaní je najlepšie použiť organické hnojivo. Dusík a draslík, ktorý potrebujú, vieme zabezpečiť aj základným hnojením pomocou minerálneho hnojiva.

Ako pestovať zeleninu
Zdroj foto: Depositphotos

Koreňová zelenina

Potrebu živín tohto druhu uspokojíme minerálnym hnojením. Koreňová zelenina je náročná na potrebu draslíka a nemala by sa prehnojovať dusíkom, pretože ten môže mať nepriaznivé účinky na skladovateľnosť plodov.

Ako a čím hnojiť ovocné stromy, tu sú cenné rady

Cibuľová zelenina

Má v obľube pôdu bohatú na živiny. Cibuľová zelenina nepatrí do pôdy bohatej na dusík, pretože sa jej nebude dariť. Zníži sa ich schopnosť vytvárania cibule a majú silný vegetatívny rast, čo nepriaznivo ovplyvní aj ich následné uskladnenie.