Choroby a škodcovia ohrozujúce kaktusy a sukulenty

Choroby a škodcovia ohrozujúce kaktusy a sukulenty Zdroj foto: Depositphotos

Mnohí z nás si myslia, že týmto druhom rastlín nič nehrozí. Tu sú choroby a škodcovia ohrozujúce kaktusy a sukulenty.

Kaktusy a sukulenty sú obľúbené rastliny vzhľadom na ich krásne tvary a schopnosť prežívať v náročných podmienkach. Napriek ich odolnosti však tieto rastliny nie sú odolné voči chorobám a škodcom. V tomto článku si preto priblížime niekoľko bežných chorôb a škodcov, ktoré môžu tieto rastliny postihnúť, a poskytneme informácie o tom, ako ich môžeme liečiť.

Choroby a škodcovia ohrozujúce kaktusy a sukulenty

Kaktusová hniloba

Táto choroba je spôsobená nadmernou vlahou a môže postihnúť korene a stonky kaktusov. Príznaky zahŕňajú zmäknutie a hnednutie postihnutých oblastí. Aby sme tomuto ochoreniu zabránili, je dôležité zabezpečiť, aby bola drenáž v kvetináčoch a polievame menej.

Choroby a škodcovia ohrozujúce kaktusy a sukulenty
Zdroj foto: Depositphotos

Hrdza

Hrdza je plesňová choroba, ktorá môže postihnúť listy sukulentov. Príznakmi sú žlté alebo hnedé škvrny na listoch a vznik červenohnedých štítkov na spodnej strane. Na liečbu sa odporúča odstrániť postihnuté listy a pravidelne používať fungicídne spreje.

Čierne škvrny

Čierne škvrny zapríčiňuje huba. Príznaky zahŕňajú vznik tmavých, mäkkých škvŕn na povrchu rastlín. Treba odstrániť postihnuté časti a zabezpečiť dobré vetranie a odvodnenie, aby sme predišli tejto chorobe.

Roztoče

Medzi škodcov napádajúcich kaktusy a sukulenty patria roztoče. Ich prítomnosť spoznáme podľa hrdzavých škvŕn hlavne na mladých pletivách. Ak je napadnutie malé, postačí postrek koncentrovaným alkoholom alebo dezinfekčnými prípravkami. Pri premnožení môže pomôcť chemický postrek ( Vertimec 018 EC ).

Zbavte sa mravcov raz a navždy, tieto triky zaberú

Červce

Najznámejšie sú vlnatka a koreňovka. Príznaky napadnutia pri vlnatke sú veľmi zjavné. Prejavuje sa bielymi vatovitými chumáčikmi na povrchu rastlín. Koreňovka sa skrýva v zemi, takže je ju ťažšie odhaliť. Na rastline sa môžu objaviť fľaky pripomínajúce pleseň. Pri slabom napadnutí pomáha aj tu alkohol. Spoľahlivejší je chemický postrek prípravkom Mospilan 20 SP.

Smútivky

Prenášajú sa prostredníctvom substrátu. Najviac škodia larvy, ktoré môžu zničiť najmä koreňový systém mladých rastlín. Keďže im vyhovuje vlhké prostredie, pomáha nechať substrát poriadne vyschnúť. Účinné sú tiež žlté lepové doštičky, ktoré odchytia dospelé jedince. Niekedy pomôže kaktus či sukulent presadiť do nového, ošetreného substrátu.