Má váš pes alergiu? Tu sú rady, čo robiť

Má váš pes alergiu? Tu sú rady, čo robiť Zdroj foto: Depositphotos

Alergické reakcie, ktoré sa môžu prejaviť u našich nemých priateľov, v niektorých prípadoch môžu byť nebezpečné. Čo robiť, ak má váš pes alergiu? Poradíme vám v nasledujúcom článku.

Alergia psov máva rôzne príčiny. Od tých závisí aj jej liečba. O typoch, prejavoch a príčinách sme hovorili v tomto článku, dnes vám prezradíme, ako tieto nepríjemné príznaky zmierniť a aké sú možnosti liečby.

Najskôr treba odhaliť príčinu

Pri podozrení na alergiu treba vyhľadať lekársku pomoc. Po diagnostikovaní typu alergie, môže potom veterinár nasadiť nasledujúcu liečbu:

  • Hormonálne činidlá (vo forme masti, tabliet, injekcií a podobne). Ak má váš pes alergiu, môžu sa použiť na zastavenie zápalového procesu a zníženie hladiny imunoglobulínu v krvi zvieraťa.
  • Antihistaminiká (dostupné ako kvapky, sprej či tablety). Antihistaminiká slúžia na odstránenie alergických príznakov, ako je svrbenie, vyrážky, opuch, ale nenahradia plnohodnotnú liečbu. Nepomáhajú v prípade potravinovej alergie.
  • Imunoterapia (vo forme tabliet alebo injekcií) môže pomôcť dosiahnuť remisiu aj pri liečbe alergií.
  • Doplnky stravy. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať zápal a zmierňujú alergickú reakciu. Tento doplnok je často už súčasťou kvalitného krmiva.

Treba si však uvedomiť, že vaše zviera sa žiaľ nedá vyliečiť z alergie úplne a natrvalo. Správnou starostlivosťou a životným štýlom je však možné túto zdravotnú komplikáciu udržať pod kontrolou. Pripravili sme zoznam odporúčaní, ktoré vám s tým pomôžu.

7 znakov, že vás vaša mačka „podvádza“

Ako žiť s alergiou

  • V prvom rade je dôležité, aby ste vášmu zvieraťu zamedzili kontakt s alergénom, pokiaľ je to však možné. Bez toho liečba nebude účinná.
  • Udržujte čistotu. Utieranie povrchov, vysávanie a umývanie podláh môže zmierniť alergiu. Pomáha tiež zvlhčovač vzduchu, pričom vlhkosť v miestnosti by sa mala udržiavať na 50-60 percent.
  • Psa pravidelne odčervujte. Červy totiž uvoľňujú do krvi zvieraťa toxíny, ktoré môžu vyvolať takisto alergickú reakciu.
  • Zbavte vaše zviera bĺch a kliešťov. Tieto parazity zvyšujú riziko alergických kožných reakcií.
  • Buďte opatrní pri výbere krmiva. Imunita psa je z viac ako 50% závislá od jeho výživy. Superprémiové krmivo s kvalitným zložením dokáže podporiť prirodzenú obranyschopnosť organizmu a znížiť pravdepodobnosť alergie u vášho štvornohého člena rodiny.