Starostlivosť o vianočnú ružu: Takto vám vydrží celý rok

Starostlivosť o vianočnú ružu: Takto vám vydrží celý rok Zdroj foto: Depositphotos

Starostlivosť o vianočnú ružu nie je až tak náročná, ako sa na prvý pohľad zdá. S našimi tipmi to bude jednoduché.

Vianočná ruža, známa aj ako vianočná hviezda, sa často považuje len za sezónnu dekoráciu. No táto juhomerická kráska môže byť potešením pre váš domov po celý rok a každé Vianoce spestriť vašu domácnosť kvitnutím. Stačí jej venovať trochu viac pozornosti a starostlivosti.

Čo treba vedieť ešte pred nákupom

Starostlivosť o vianočnú ružu začína už pred jej nákupom. Dôležité je vybrať rastliny bez premočeného substrátu a poškodenia listov. Transport by mal prebehnúť v novinovom obale, pretože rastlina je citlivá na zmeny teploty.

Vianočná ruža ako dar: Ako vybrať ten správny kvet

Ideálne podmienky: Teplota a svetlo

Vianočná ruža preferuje teplotu medzi 15 a 22 °C a potrebuje stabilné podmienky. Výber správneho stanoviska je kľúčový. Najlepšie je umiestniť ju na parapet orientovaný na východ, kde si môže vychutnať ranné slnečné lúče. Dôležité je tiež zabrániť priamemu dotyku rastliny so skleneným oknom a neumiestniť ju do prievanu či k sálavému teplu. z radiátorov.

Substrát a hnojenie: Základy pestovania

Vianočná ruža nie je náročná na pôdu. Vyžaduje ľahký, priepustný substrát s drenážnou vrstvou. Na hnojenie sa hodí klasické hnojivo pre izbové rastliny, zriedené s vodou v pomere 1:1, alebo domáce prostriedky ako kávová usadenina alebo vylúhovaný zelený čaj.

Starostlivosť o vianočnú ružu: Takto vám vydrží celý rok
Zdroj foto: Depositphotos

Zalievanie: Menej je niekedy viac

Substrát udržiavajte vlhký, ale nie mokrý. Polievať by ste kvet mali dva až trikrát do týždňa, pričom je dôležité nechať prebytočnú vodu odtiecť z misky pod kvetináčom. Rastlina vyžaduje pravidelné rosenie,

Návod na celoročnú krásu

Ak chcete vianočnú ružu pestovať dlhodobo, po Vianociach ju čaká viac pozornosti. V januári až apríli ju nechajte na svetlom mieste s pravidelným zavlažovaním. Od apríla zavlažujte až po úplnom vyschnutí pôdy. Keď ruža zvädne, doprajte jej 12–15 hodín denne absolútnej tmy a udržujte teplotu okolo 15–16°C. Tento rituál trvá do polovice mája.

V máji pristúpte k radikálnemu orezu a presadeniu do väčšieho kvetináča. V júni presuňte rastlinu do polotieňa a pokračujte v klasickej zálievke. V júli a auguste zrežte asi 2 cm zo stonky a v septembri ju nechajte na svetlom mieste.

Od októbra do novembra potrebuje vianočná ruža svetlo cez deň a tmu v nočných hodinách. V tomto období nezabudnite ani na pravidelné hnojenie.

Rozmnožovanie: Jednoduchý postup

Rozmnožovanie vianočnej ruže je jednoduché. Najlepšie sú na to vhodné odrezky do 10 cm s tromi listami. Tento proces vám umožní mať viac rastlín, ktoré môžu každé Vianoce zdobiť váš domov.