Ako správne strihať kríky a stromy, postup krok za krokom

Ako správne strihať kríky a stromy, postup krok za krokom Zdroj foto: Depositphotos

Viete, že práve teraz je ten najvhodnejší čas na rez drevín? Prezradíme vám, ako správne strihať kríky a stromy vo vašej záhrade.

Prerezávanie kríkov a stromov je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o záhradu, ktorá zabezpečuje zdravý rast, krásu a vitalitu vašich rastlín. Tento článok vám poskytne podrobný návod, ako správne strihať kríky a stromy pre lepšiu úrodu a ich krásny vzhľad.

Prečo je prerezávanie dôležité?

Pravidelné prerezávanie odstraňuje mŕtve, choré alebo poškodené konáre, čím zabraňuje šíreniu chorôb a škodcov. Zároveň podporuje správne vetvenie, zvyšuje kvitnutie a plodenie a zabezpečuje lepšie svetlo a prúdenie vzduchu pre rastlinu.

Kedy pristúpiť k prerezávaniu?

Najlepší čas na prerezávanie je koniec zimy alebo skorá jar, predtým, ako rastliny začnú aktívne rásť. Výnimkou sú niektoré druhy kvitnúcich kríkov, ktoré by sa mali prerezávať ihneď po odkvitnutí, aby ste neodstránili budúcoročné kvety.

Starostlivosť o záhradu po zime: Ako sa pripraviť na jar

Ako prerezávať krok za krokom

Odstránenie suchých a chorých vetiev

Začnite tým, že z kríkov a stromov odstránite všetky vetvy, ktoré sú mŕtve alebo vykazujú známky choroby. Týmto krokom predídete šíreniu problémov na zdravé časti rastliny. Taktiež tak zabezpečíte, že rastlina nebude míňať energiu na podporu týchto častí.

Rezanie zavadzajúcich vetiev

Ak konáre zavadzajú pri prechode, alebo sú v ceste pravidelnej údržbe záhrady, odstráňte ich. Tým uľahčíte prístup a predídete možným zraneniam.

Odstraňovanie skrížených a prekážajúcich vetiev

Identifikujte vetvy, ktoré sa prekrížili alebo inak negatívne ovplyvňujú rast rastliny. V takýchto prípadoch odstráňte slabšie alebo menej významné konáre, aby ste umožnili zdravému rastu dominantných vetiev.

Preriedenie koruny

Aby rastlina mohla efektívne využívať svetlo a vzduch, je dôležité pravidelne preriediť jej korunu. Odstráňte vetvy, ktoré sú príliš husté alebo sa prelínajú tak, aby svetlo a vzduch mohli voľne prenikať.

Ako prerezávať?

Pri prerezávaní používajte ostré a čisté nástroje, aby ste predišli poškodeniu rastlín a šíreniu chorôb. Konáre režte pod uhlom, čo umožní vode stekať preč od rezu a podporí rýchlejšie hojenie.

Bezpečnostné opatrenia

Pri práci s ostrými nástrojmi a vo výškach nezabudnite na vhodné ochranné pomôcky, ako sú rukavice, ochranné okuliare a pevná obuv.

Prerezávanie kríkov a stromov je kľúčovou činnosťou pre udržanie zdravia, vitality a estetiky vašej záhrady. Dodržiavaním týchto krokov a odporúčaní zabezpečíte, že vaše rastliny budú prosperovať a prinášať radosť po mnoho rokov. Nezabudnite, že každá rastlina má svoje špecifické potreby, preto sa informujte o najlepších postupoch pre konkrétne druhy vo vašej záhrade.