Kedy a ako sadiť hrach, tu sú dobré rady

Kedy a ako sadiť hrach, tu sú dobré rady Zdroj foto: Depositphotos

Kedy a ako sadiť hrach? Tu sú dobré rady pre pestovateľov tejto chutnej zeleniny.

Hrach je jednou z najstarších a najobľúbenejších zelenín, ktorá nesmie chýbať v žiadnej záhradke. Ako typická jarná zelenina, hrach nielenže obohatí náš jedálniček o čerstvé plody plné vitamínov, ale aj pozitívne ovplyvňuje kvalitu pôdy. S jeho pestovaním môžete začať už v marci, v závislosti od lokality a aktuálneho počasia. Hrach má vegetačné obdobie približne 65 až 90 dní a pestuje sa najčastejšie ako predplodina. Dôležitým faktom je, že hrach patrí do čeľade bôbovitých, čo znamená, že na jeho korienkoch sa nachádzajú malé hrčky s baktériami schopnými fixovať vzdušný dusík. Tento proces nie je len prospešný pre samotnú rastlinu, ale aj pre pôdu, ktorá sa takto obohacuje o dôležité živiny pre ďalšie rastliny. Prezradíme vám kedy a ako sadiť hrach.

Kedy vysievať hrach a ako ho pestovať?

Základným pravidlom je, že hrach by sa na rovnakom mieste mal pestovať najviac raz za štyri roky. To znamená, že ak ste hrach pestovali tento rok, na to isté miesto ho môžete vrátiť až o štyri roky. Tento postup zabraňuje akumulácii škodcov a chorôb, ktoré by mohli rastlinu napadnúť.

Dôležité práce v záhrade v marci: Kalendár záhradkára

S výsevom skorých odrôd hrachu môžete začať už v marci. Hrach je dobré vysievať priamo do zeme, bez predchádzajúceho predpestovania sadeníc. Semená by mali byť vysadené jednotlivo, približne 3 cm od seba a zahrabané do hĺbky 4 až 6 cm. Pre lepšie klíčenie je vhodné semená pred výsevom namočiť na 24 hodín v čistej vode.

Výber správnej odrody

Pri výbere odrody hrachu zohľadnite, či preferujete dreňový alebo cukrový hrach. Dreňový hrach (Pisum sativum convar. medullare) je vynikajúci v mladom stave, kedy sú jeho semená krehké, chutné a sladkasté. Cukrový hrach (Pisum sativum var. saccharatum) vytvára široké dužinaté struky bez tvrdej vrstvy šupky, ktoré sa konzumujú celé, buď surové alebo varené.

Príprava pôdy a výsev

Pôda pre hrach by mala byť mierne zásaditá, priepustná, bohatá na humus a bez trvalých koreňov burín. Pred výsevom je dôležité pôdu dobre prekypriť a pridať preosiaty kompost. Hrach preferuje svetlé a chránené stanovište pred vetrom.

Kedy a ako sadiť hrach, tu sú dobré rady
Zdroj foto: Depositphotos

Opory pre hrach

Väčšina odrôd hrachu potrebuje oporu, ktorú je možné pripraviť až po vzídení rastliny. Opory môžu byť vyrobené z drevených latiek, kovových tyčí alebo dokonca z odrezkov stromov. Výška opory by mala dosahovať približne meter, čo umožní hrachu správne rásť a rozvíjať sa.

Starostlivosť o hrach

Počas vegetačného obdobia je dôležité udržiavať pôdu vlhkú, ale nie premokrenú. Hrach má rad pravidelnú, ale nie nadmernú zálievku. Taktiež je potrebné priebežne odstraňovať burinu, ktorá by mohla konkurovať hrachu o živiny a vodu.

Pestovanie hrachu nie je náročné a pri dodržaní týchto zásad môžete očakávať bohatú úrodu čerstvého hrachu, ktorý obohatí vašu kuchyňu o chutné a zdravé jedlá. Nezabudnite, že výber správnej odrody a správne načasovanie výsevu sú kľúčové pre úspešné pestovanie tejto obľúbenej zeleniny.