Ako pestovať zeleninu na balíkoch slamy

pestovat zeleninu na balíku slamy Zdroj foto: Pexels

O výhodách pestovania na balíkoch slamy sme si hovorili v predchádzajúcom článku. Dnes si povieme, ako pestovať zeleninu na balíkoch slamy .

Keď chcete úspešne pestovať zeleninu na balíkoch slamy, musíte v nich najskôr naštartovať hnilobný proces. Treba s tým začať aspoň dva týždne pred sadením. Na prípravu slamy budete potrebovať napríklad hnojivo na trávnik. Na jeden bal miniete približne 500 g hnojiva. 

5 výhod pestovania zeleniny na balíkoch slamy

Ako pestovať zeleninu na balíkoch slamy

Prípravu balíku slamy by ste mali rozplánovať na niekoľko dní.

V prvý deň naneste rovnomerne 100 g hnojiva, a to tak, aby bolo po celom povrchu. Potom slamu polejte najlepšie pomocou rozprašovača.

Balíky slamy zavlažujte aj druhý deň. Najlepšia je na to vlažná dažďová voda.

Na tretí deň znovu aplikujte 100 g hnojiva na balíky slamy a opäť ich polejte.

Aké živiny v pôde sú nenahraditeľné pre rastliny v záhrade

Štvrtý deň je opäť dňom, kedy slamu len zavlažujeme.

Piaty deň je opätovne dňom aplikácie hnojiva a dôkladným poliatím.

Počas šiesteho dňa je potrebné balíky slamy zavlažovať iba teplou vodou. Zistite rukou alebo pomocou teplomera, či sa teplota vo vnútri mierne zvýšila.

V siedmy až deviaty deň sa má nanášať na baly iba 50 g hnojiva. Množenie baktérií by malo byť v tomto čase veľmi rýchle. Závisí však aj od počasia. Môžu vznikať praskliny, ktoré by ste mali vyplniť slamou alebo substrátom.

Celý proces prípravy by sa mal ukončiť na dvanásty alebo dvadsiaty deň. Zistíte to tak, že vnútro balíkov slamy je mierne rozložené, cítite z nich teplo, je plné kompostových červov a má veľa živín. Slama je pripravená na sadenie.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close