Domáci šalát je oveľa lepší – v chuti aj v obsahu vitamínu A , preto by ste výsadbu tejto zeleniny určite mali realizovať aj vo vašej záhrade. Ako sadiť a pestovať šalát?
Šalát je plodina, ktorá má radšej chladnejšie počasie, preto jej neuškodia prípadné slabšie mrazy, no napriek tomu z jeho priamou výsadbou na záhon počkajte týždeň pred zamrznutými. Škodí mu totiž chladný vietor. Pôdu ešte pred sadením prihnojte a dobre rozdrvte či zbavte kameňov a väčších hrúd. Šalát má totiž veľmi drobné osivo a mohlo by to znížiť jeho klíčivosť. Tu sú ďalšie rady, ako sadiť a pestovať túto zeleninu.
Šalát vo vašej záhrade
Semeno saďte do jedného riadku. Hneď po vysadení doprajte zelenine vody. Po vyklíčení je potrebné šalát pretrhávať. Mnohým záhradkárom sa osvedčilo vysadiť medzi riadky tejto rastliny pažítku alebo cesnak. Tie sa postarajú o to, že voškám váš šalát nebude tak chutiť. V niektorých regiónoch sa dá na jeseň vysadiť druhá várka šalátu a vy sa tak môžete tešiť z úrody tejto zdravej zeleniny viackrát do roka.
Triky pri pestovaní šalátu
Keďže šalát je citlivý na veľké horko, je potrebné na to myslieť počas plánovania záhrady. Napríklad ho vysaďte do tieňa vyšších odrôd zeleniny, ako je napríklad paradajka alebo fazuľa.
Zachovať vlhkosť a udržať primeranú teplotu pôdy pomôže aj organický mulč. Ten sa postará i o to, aby zelenina nezarástla burinou.
Ak chcete zasadiť šalát na jeseň, je potrebné pôdu pred výsadbou schladiť. Napríklad ju zavlažte a následne zakryte balíkmi slamy. O týždeň neskôr bude zem pod balíkom o 6 ° C chladnejšia ako zvyšok záhrady.
Ktoré práce v záhrade treba spraviť v apríliKedy zbierať šalát
Šalát by sa mal zberať v plnej veľkosti, ale tesne pred zrelosťou. Listy chutia najlepšie, keď sú ešte mladé a svieže.
Pred zrelosťou môžete listový šalát pozbierať jednoduchým odstránením vonkajších listov tak, aby stredové listy mohli ďalej rásť.
Najlepšie je zberať šalát ráno predtým, ako boli listy vystavené slnku.
Listy tejto zeleniny môžete skladovať v chladničke po dobu desiatich dní, a to v plastovom vrecku.
Recepty na chutné šaláty
Šaláty pripravujte z čerstvej zeleniny. Na ich prípravu použite nádoby zo skla, porcelánu alebo nehrdzavejúcej ocele. Tak zabránite strate najmä vitamínu C.
Hlávkový šalát so žeruchou
1 hlávka šalátu, 2 lyžice posekaných klíčkov žeruchy, 1 biely jogurt, 2 lyžice olivového oleja, soľ
Umytý šalát potrhajte na menšie kúsky, polejte jogurtom rozmiešaným so soľou a olejom, premiešajte a vrch posypte posekanou žeruchou.
Hlávkový šalát s cesnakom
2 hlávky šalátu, ocot, soľ, cesnak, 1 lyžica oleja, voda
Šalát rozoberte na listy a umyte pod tečúcou vodou. Zalejte nálevom pripraveným z vody, octu, soli, rozotretého cesnaku a oleja.
Hlávkový šalát s kôprom
4 hlávky šalátu, 5 dl kyslého mlieka, 4 vajcia, 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ, kôpor
Kyslé mlieko zmiešajte so soľou a citrónovou šťavou. Hlávkový šalát po listoch rozoberte, umyte, pokrájajte a zalejte pripraveným nálevom. Nechajte chvíľu postáť. Šalát posypte nadrobno posekaným kôprom a ozdobte kolieskami natvrdo uvarených vajec. Podávajte s chlebom či pečivom.