Nie je nad chutný domáci jahodový sirup, ktorého prípravu hravo zvládnete aj vy.
Recept na domáci jahodový sirup
Budeme potrebovať:
1 liter jahodovej šťavy, 500 g kryštálového cukru, 5 g kyseliny citrónovej alebo vínnej
Postup:
Zrelé záhradné jahody rýchlo premyjeme pod tečúcou vodou, očistíme, prelisujeme a necháme postáť. Keď sa kal usadí, čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku, zmiešame s cukrom a za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu. Potom pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, nalejeme do čisto umytých, ohriatych fliaš a dobre uzavrieme.
Nápoj z 5 prírodných zložiek, ktoré zabíjajú infekciu vo vašom teleVložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Po sterilizácii necháme vychladnúť a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Recept na jahodovú šťavu
Budeme potrebovať:
3 kg jahôd, 1,8 kg kryštálového cukru, 1 liter vody.
Postup:
Zrelé jahody rýchlo premyjeme studenou vodou, zbavíme stopiek a dáme do smaltovanej nádoby. Vodu s cukrom prevaríme, necháme vychladnúť a nalejeme na jahody. Potom dáme na sporák, povaríme 2 minúty, zakryjeme a necháme stáť do druhého dňa v chladnej miestnosti. Na hrnček pripevníme šatku, nalejeme na ňu jahody a bez miešania necháme pomaly odkvapkať. Šťavu ešte chvíľu povaríme, pozberáme penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, a horúcu šťavu nalejeme do ohriatych fliaš. Naplnené fľaše dobre uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Ak sa vám recepty páčili, ďakujeme, že sa o ne podelíte.