Záhrada

Chyby, ktoré robíme pri výrobe ovocných vín

Kvalita vína, ktoré si pripravíte, záleží na mnohých skutočnostiach. Pozor na tieto chyby pri výrobe ovocných vín alebo počas jeho skladovania.

Pri príprave ovocných a hroznových vín alebo počas ich skladovania vznikajú rozličné chyby a choroby, ktoré zhoršujú akosť vína. Uvedieme z nich najčastejšie a vymenujeme príčiny ich vzniku. Chyby môže spôsobiť jedna alebo niekoľko príčin súčasne.

Pomalé kvasenie alebo predčasné zastavenie kvasenia:

Príčinou je nízka teplota, nedostatok kvasiniek alebo živín, zoctovatená šťava alebo zákvas, spracovanie nezdravého ovocia, prípadne vysoký obsah cukru.

Birzovatenie vína:

Dôvodom je prístup vzduchu, nízky obsah alkoholu, nedostatočné sírenie a infekcia birzotvornými kvasinkami.

Slovenské víno: Aké skrýva tajomstvo?

Naoctovatenie zákvasu alebo vína:

Spôsobuje pomalé kvasenie, prístup vzduchu, infekcia baktériami octového kvasenia, nedostatočné sírenie, nízky obsah alkoholu vo víne a uskladňovanie vína v teple.

Mliečne kvasenie ovocných vín :

Príčinami sú nízky obsah kyselín, pozvoľné kvasenie, nedostatočné sírenie a nedostatok ušľachtilých kvasiniek.

Zdroj foto: Naša záhradka.sk

Zápach po myšiach (myšina):

Za to môže pozvoľné kvasenie alebo naopak rýchle kvasenie pri vysokej teplote, rozklad kvasníc v dôsledku oneskoreného stáčania a infekcie.

Vláčkovatenie vína:

Je spôsobené predčasným kvasením, nízkym obsahom kyselín, vysokou infekciou slizovitými baktériami. Slizovité víno sa musí prevzdušniť prelievaním cez ružicu alebo vyšľahať metličkou, aby sa rozbili slizovité zhluky a víno sa zasíri.

Ríbezľové víno: Ako si pripraviť doma

Hnednutie vína:

Prístup vzduchu, nedostatočné sírenie, nízky obsah kyselín, spracovanie nahnitého ovocia alebo hrozna a neodkalenie muštu.

Príchuť po skazených vajciach:

Príčiny nie sú úplne jasné, chybné víno sa dá napraviť niekoľkonásobným prevzdušnením a zasírením.

Zákaly vína:

Spôsobuje vysoký obsah železa a iných kovov, ktoré prešli do vína zo strojov a zariadení, nízky obsah kyselín a prezreté ovocie.

Príchuť po sudovine:

Príčinou je nový nedostatočne navínený sud, nahnitá voda v neodkvapkanom sude, nedokonalé ošetrovanie prázdnych sudov.

Nely 3010

Recent Posts

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

15 hodín ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

2 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

3 dni ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

4 dni ago

Bylinkové čaje proti nespavosti: Aké je tajomstvo pokojnej noci?

Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…

5 dní ago

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

6 dní ago