Pre milovníkov zdravej výživy nejde o žiadnu neznámu. Fialová kukurica môže rásť aj vo vašej záhrade. Už len vďaka výživovej hodnote, ktorú v sebe skrýva.
Fialová kukurica, ktorá má v španielčine označenie Maiz morado bola známa už pred vznikom ríše Inkov. Pestuje sa hlavne v oblasti Južnej Ameriky, v štátoch Bolívia, Peru alebo Ekvádor. Z fialovej kukurice sa pripravuje v týchto končinách obľúbený nápoj chicha morada a puding mazamorra.
Prečo je odroda Maiz morado zdravá?
Tento druh kukurice je doslova preplnený celým komplexom vitamínov ( A, B1, B2, B3, C). Nájdete v ňom však veľa železa, vápnika a fosforu. Najviac si ale fialovú kukuricu ceníme ako zdroj najsilnejších antioxidantov, ktoré chránia bunky tela pred vznikom rôznych závažných chorôb. Medzi ne napríklad patrí cukrovka, rakovina či srdcovo-cievne ochorenia.
Látky, ktoré táto zelenina obsahuje, podporujú činnosť mozgových buniek, zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a regulujú hladinu cholesterolu či krvný obeh. Niektoré štúdie tvrdia, že farbivo antokyán, ktoré obsahuje, môže byť účinnou prevenciou v boji s nádorovým ochorením žalúdka a hrubého čreva. Toto všetko robí fialovú kukuricu určite zaujímavou zeleninou, ktorá by mohla nájsť miesto v našej záhrade.
Pestovanie fialovej kukurice u nás
Maiz morado je tak ako všetky odrody kukurice teplomilnou rastlinou. Má tiež vysoké nároky na zavlažovanie. Bude sa jej dariť na slnečnom mieste a vyžaduje hlinitú až hlinito-piesočnatú pôdu. Aj keď fialovú kukuricu zatiaľ u nás ťažko zohnať a je pomerne drahá, pri správnych podmienkach sa vám odvďačí úrodou.