Majú veľa sacharidov a sú úžasne zdravé, ktoré potraviny to sú?

Majú veľa sacharidov a sú úžasne zdravé, ktoré potraviny to sú? Zdravé sacharidy: Ktoré potraviny nám poskytujú energiu a podporu zdravia? Zdroj foto: Depositphotos

Sú všetky potraviny s obsahom cukrov nezdravé? Niektoré z nich napriek tomu, že majú veľa sacharidov, môžu obohatiť váš jedálniček. Zistite, ktoré to sú. 

Sacharidy si v poslednej dobe získali veľmi zlú povesť. Pravdepodobne preto, že ľudia si ich často spájajú s prírastkom hmotnosti, cukrovkou 2. typu a množstvom iných zdravotných problémov. Áno, je pravda, že spracované potraviny s vysokým obsahom cukru zvyčajne neobsahujú dôležité vitamíny a minerály. Avšak mnohé potraviny napriek tomu, že majú veľa sacharidov, bývajú bohaté na živiny a vlákninu, ktorá môže byť pre vás prospešná.

Tu je niekoľko potravín s vysokým obsahom sacharidov, ktoré sú neuveriteľne zdravé.

Pohánka – zabudnutý poklad predkov

Pohánka je považovaná za pseudocereálie. Napriek svojmu názvu nie je pohánka príbuzná pšenici a neobsahuje lepok.

Surová pohánka skrýva v sebe 75 gramov sacharidov, zatiaľ čo varené pohánkové krúpy obsahujú asi 19,9 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu. Pohánka je veľmi výživná, obsahuje bielkoviny aj vlákninu. Má tiež viac minerálov a antioxidantov ako mnohé iné obilniny.

Okrem toho štúdie na ľuďoch a zvieratách naznačujú, že môže byť obzvlášť prospešná pre zdravie srdca a reguláciu cukru v krvi.

Majú veľa sacharidov a sú úžasne zdravé, ktoré potraviny to sú?
Zdroj foto: Depositphotos

Batáty – sladké zdravé zemiaky

Sladké zemiaky sú ďalšou potravinou s vysokým obsahom sacharidov, ktorá je napriek tomu pre nás prospešná. Asi 100 gramov roztlačených, varených sladkých zemiakov so šupkou obsahuje asi 20,7 gramov sacharidov, ktoré pozostávajú zo škrobu, cukru a vlákniny. Batáty bývajú tiež bohatým zdrojom vitamínu A, vitamínu C a draslíka. Navyše sú plné antioxidantov, čo sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály vo vašich bunkách, aby vás chránili pred chronickými ochoreniami.

Pomaranče – obľúbené citrusy

Pomaranče sú obľúbeným druhom citrusových plodov. Skladajú sa hlavne z vody a tvoria asi 15,5 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu. Pomaranče sú tiež dobrým zdrojom vlákniny. Toto ovocie je obzvlášť bohaté na vitamín C, draslík a niektoré vitamíny B. Okrem toho obsahujú kyselinu citrónovú, ako aj niekoľko účinných rastlinných zlúčenín a antioxidantov.

Konzumácia pomarančov môže zlepšiť zdravie srdca a pomôcť predchádzať obličkovým kameňom. Môže tiež zvýšiť vstrebávanie železa z iných potravín, ktoré jete, čo pomáha chrániť pred anémiou z nedostatku železa.

Banány – všestranné ovocie v kuchyni

Banány majú veľa sacharidov, ale napriek tomu bývajú zdravé. Sú obľúbeným ovocím, ktoré ľudia radi používajú v mnohých rôznych receptoch. Jeden veľký banán (136 gramov) obsahuje asi 31 gramov sacharidov, buď vo forme škrobov alebo cukrov. Banány majú tiež vysoký obsah draslíka a vitamínov B6 a C a obsahujú niekoľko prospešných rastlinných zlúčenín. Vďaka vysokému obsahu draslíka môžu banány pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť zdravie srdca.

Nezrelé zelené banány majú vyšší obsah škrobu. Ten sa počas dozrievania banánov premení na prírodné cukry, ktoré pri tom zožltnú. Preto ak jete zelené banány, prijmete viac škrobov a menej cukru. Nezrelé a menej zrelé banány tiež obsahujú slušné množstvo rezistentného škrobu a pektínu, ktoré podporujú zdravie trávenia a poskytujú palivo pre prospešné baktérie vo vašich črevách.

Cícer – tajomstvo dlhotrvajúcej energie

Cícer je bohatý na komplexné sacharidy, bielkoviny, železo a vlákninu, vďaka čomu patria medzi najlepšie potraviny na podporu zdravia srdca a trávenia. Jeho konzumácia pomáha udržiavať dlhý pocit sýtosti, čo môže byť prospešné pri chudnutí.

Ako cícer prespieva organizmu? Predovšetkým jeho vysoký obsah železa podporuje tvorbu červených krviniek. Bielkoviny v cíceri zas podporujú regeneráciu svalovej hmoty a jej udržiavanie. Znižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravie srdca.
Tip do kuchyne: Skúste si pripraviť domáci hummus alebo cícerový šalát.

Jablká – chutné ovocie na každý deň

Toto chutné a sladké ovocie obsahuje vlákninu, vitamín C, antioxidanty a prirodzené sacharidy. A množstvo ďalších prospešných látok. Veď nenadarmo sa hovorí, že ak zjete jedno jablko denne, nepotrebujete lekára.

Vplyv na zdravie? Antioxidanty chránia bunky pred voľnými radikálmi. Vláknina podporuje trávenie a prispieva k regulácii cholesterolu.Vitamín C zvyšuje imunitu a pomáha proti zápalu.
Tip: Konzumujte jablká so šupkou, aby ste získali maximálne množstvo vlákniny.