Prinášame vám ďalší zaujímavý recept, ako zúžitkovať tieto zdravé plody z vašej záhrady. Tak, ak neviete, čo s tekvicou, nechajte sa inšpirovať
Nasledujúci recept poteší milovníkov zeleninových príloh k jedlu. Ak neviete, čo s tekvicou, pripravte si tekvicový šalát. Vďaka nemu si túto chutnú zeleninu môžete vychutnať navyše aj v zimných mesiacoch, nielen počas sezóny.
Recept na tekvicový šalát
Budeme potrebovať:
Olúpaná tekvica, 6 dl 8 % octu, 2 dl vody, 80 g cukru, 20 g soli, niekoľko zrniek čierneho a nového korenia, 1 lyžička horčičných semienok, bobkový list, 2 malé cibule, kôpor, kúsok chrenu.
Postup:
Tekvicu ošúpeme, vykrojíme vnútro, umyjeme, pokrájame na kocky, osolíme, dobre premiešame a necháme stáť cez noc. Ocot, vodu, cukor, soľ, celé čierne a nové korenie, horčičné semienka a bobkový list spolu povaríme.
Druhý deň tekvicu naložíme do pohárov, poprekladáme cibuľou, kôprom a chrenom, zalejeme vychladnutým roztokom a poháre dobre uzavrieme. Poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 45 minút. Vychladnuté poháre odložíme.
Prečo práve tekvica
Tekvica patrí medzi obľúbené plodiny, ktoré mnohí z nás pestujú vo svojich záhradkách. Nájdete v nej sacharidy, vlákninu a nasýtené tuky. V tekvici sa skrýva množstvo vitamínov, konkrétne vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselina pantoténová, B6- pyridoxín, B9-kyselina listová a vitamíny C, E, K. Táto chutná plodina obsahuje tiež minerálne látky ako vápnik, sodík, železo, draslík, mangán, zinok, meď a fosfor. Ak máte problémy s trávením, mali by ste siahnuť práve po tekvici. Pomáha tiež pri chudnutí a pre zdravé spermie. Pozitívne účinkuje aj na zdravie našich očí, srdca a počas tehotenstva pre svoj obsah kyseliny listovej by si ju mali dopriať aj budúce mamičky.