Zdroj foto: Depositphotos
Konzervovanie soľou je celkom jednoduchý spôsob, ako si uchovať úrodu na zimné mesiace. Napríklad taká polievková zelenina v soli môže byť dobrým polotovarom, ktorý sa zíde nielen počas zimy.
Hľadáte metódy, ako spracovať zeleninu z vašej záhrady? Skúste ju naložiť do soli. Konzervovanie vysokou dávkou soli je jednoduchý spôsob, ktorý je však vhodný len pre niektoré druhy plodín, ako je napríklad polievková zelenina. Dávky soli musia byť vysoké (15 až 20 %), aby zelenina nekvasila. Pritom niektoré mikroorganizmy znášajú ešte vyšší obsah soli ( viac ako 30 %), takže môžu dlho a v teple uskladňovaný výrobok znehodnotiť nakvasením a plesnivením. Prinášame vám príklady, ako na to.
Koreňovú, prípadne inú súčasne zrejúcu zeleninu očistíme, pokrájame na malé kúsky a povaríme do mäkka vo vriacej vode.
Pestovanie sladkých zemiakov: Praktický sprievodcaZeleninu vychladenú vo vode ukladáme do pohárov a súčasne ju vrstvovite presypávame soľou. Na 1 kilogram zeleniny dáme 200 až 250 g soli. Zeleninu pritom mierne potlačíme, aby sa odstránil vzduch. Presolenie má byť rovnomerné a musíme si ponechať dostatok soli na vrchnú vrstvu, ktorá musí byť osobitne chránená dostatočným presolením.
Úplne alebo čiastočne naplnený pohár, pokiaľ možno, hermeticky uzatvoríme a uložíme na chladnom a tmavom mieste. Ak máme takto pripravený polotovar, môžeme ho hneď použiť do polievok a iných zeleninových pokrmov.
Práve teraz začínajú pučať a rozkvitať ruže, no často im stoja v ceste škodcovia. Ako na ošetrenie…
Liečivé účinky bazy čiernej poznali už naši predkovia. Poďme si pripomenúť, čo všetko dokáže. (viac…)
Ktoré jarné vône sú tento rok trendom? Vyskúšajte tipy od odborníkov, ktoré nádherne prevoňajú váš…
Žlté listy na hortenzii môžu znamenať niekoľko problémov. Odhaľte, o čo konkrétne ide. (viac…)
Kručinka farbiarska je nenáročná trvalka s liečivými účinkami a žiarivými žltými kvetmi. Zistite, ako na…
Vedeli ste, že v prírode slovo burina neexistuje a že takmer každé nechcené rastliny v…