Pripravte si z mrkvy chutný polotovar, ktorý sa dá využiť aj ako príloha k mäsovým jedlám. Recept na kvasenú mrkvu s cibuľou je tu pre vás.
Ako zachovať časť z úrody mrkvy na zimné mesiace? Riešením môže byť buď kvasenie alebo sterilizovanie.
Recept na kvasenú mrkvu s cibuľou
Na kvasenú mrkvu budeme potrebovať
2 kg mrkvy, 30 g soli, 30 g kryštálového cukru, 150 g cibule.
Postup:
Zdravú, peknú mrkvu odrežeme od vňate, oškrabeme, dobre umyjeme, postrúhame na tenké rezance, osolíme, osladíme a dobre premiešame. Cibuľu očistíme, pokrájame na kolieska, zamiešame do mrkvy a necháme chvíľu postáť.
Chutný recept na jahody vo vlastnej šťavePotom natlačíme do pripravených pohárov, poháre prikryjeme a necháme stáť v teplej miestnosti, až kým ich obsah nezačne kvasiť. Potom odložíme na chladné miesto.
Tip na sterilizovanú mrkvu
Budeme potrebovať
Mladá mrkva, 7,5 dl vody, 2,5 dl 8 % octu, 20 g cukru, 20 g soli.
Postup
Očistenú mladú mrkvičku odrežeme od vňate, umyjeme a pokrájame na kolieska. Vhodíme do trocha osolenej vody a povaríme 5 minút. Vodu scedíme a vychladnutú mrkvičku uložíme do pohárov. Vodu, ocot, cukor, a soľ dáme zovrieť a vychladnutým roztokom zalejem mrkvičku. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút. Vyberieme z hrnca a odložíme do chladnej miestnosti.