Recept na novoročnú kapustnicu dvakrát inak

Recept na novoročnú kapustnicu dvakrát inak Zdroj foto: Depositphotos

Mnoho Silvestrovských večerov sa nezaobíde bez dobrej kapustnice. Ak hľadáte recept na novoročnú kapustnicu, máme pre vás hneď dva. Vyskúšajte.

Recept na novoročnú kapustnicu s mäsovými knedličkami

Budeme potrebovať:

100 g údeného bôčika, cibuľa, lyžica gulášového korenia, štipka čili, koriander, 1,5 l vývaru z údeného mäsa, 300 g kyslej kapusty, lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice kyslej smotany, sušené huby

Postup:

Bôčik pokrájame a speníme spolu s cibuľou, pridáme všetky korenia, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme kapustu, pretlak, osolíme a varíme, až kým kapusta nezmäkne. Môžeme pridať aj za hrsť sušených húb, ktoré sme predtým namočili do vody aspoň na hodinu.

Pripravíme si zmes na knedličky:

250 g mletého mäsa, namočený a vytlačený rožok, vajce, roztlačený cesnak, soľ, štipka zmesi do mletého mäsa, hrubá múka. Všetko dobre premiešame, podľa potreby zahustíme múkou. Potom dáme knedličky do polievky a varíme asi 8 minút. Do hotovej kapustnice pridáme nakoniec kyslú smotanu.

Horúce jablkové nápoje, ktoré zahrejú

Recept na novoročnú kapustnicu s údeným mäsom

Budeme potrebovať:

400 g kyslej kapusty, 250 g zemiakov, 200 g údenej klobásy, 250 g údeného bravčového mäsa, hrsť sušených hríbov, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 3 strúčiky cesnaku, soľ, celé čierne korenie a nové korenie, majoránka, 1 čili paprička, hladká múka, olej

Postup:

Mäso a hríby dáme variť do vody spolu s korením a bobkovým listom. Po hodine varenia pridáme kyslú kapustu, cibuľu nakrájanú na štvrtky, pretlačený cesnak, soľ, čili papričku a varíme ďalej. Mäkké mäso vyberieme, polievku zahustíme bledou zásmažkou pripravenou z oleja a múky, pridáme klobásku, zemiaky nakrájané na kocky a povaríme asi 20 minút. Krátko pred dovarením pridáme majoránku. Mäso a klobásu pokrájame na menšie kúsky a vložíme späť do polievky. Kapustnicu môžeme podávať s kyslou smotanou a chlebom.