Milujete jahodový džem, mušt či sirup? Čo tak pripraviť si tieto chutné dobroty podľa starých receptov bez pridania novodobých „urýchľovačov“?
Ak vám práve na záhradke dozrievajú jahody, môžete si z nich pripraviť veľa skvelých dobrôt. Prinášame vám staré osvedčené recepty, ktoré treba určite vyskúšať.
Jahodový sirup
1 liter jahodovej šťavy, 500 g kryštálového cukru, 5 g kyseliny citrónovej
Postup
Zrelé jahody zo záhrady rýchlo premyjeme pod tečúcou vodou, očistíme, prelisujeme a necháme postáť. Keď sa kal usadí, čistú šťavu precedíme cez šatku, zmiešame s cukrom a a za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu. Potom pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, nalejeme do čisto umytých , ohriatych fliaš a zaviažeme celofánom alebo pergamenom. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Po sterilizácii necháme vychladnúť a uložíme na suché, tmavé a chladné miesto.
Vynikajúci domáci bazový sirup, recept ako na toJahodový mušt
Zrelé jahody. Na 1 l jahodovej šťavy 2 g kyseliny citrónovej a 150 g kryštálového cukru.
Postup
Dobre zrelé jahody rýchlo umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme stopiek, roztlačíme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú precedíme cez šatku. Pridáme kyselinu citrónovú a cukor a necháme roztopiť. Naplníme do pripravených umytých fliaš, ktoré dobre zaviažeme dvojitým celofánom alebo pergamenom a v zaváracom hrnci s dierkovanou vložkou sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladené vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Jahodový džem
2 kg jahôd, 1 kg kryštálového cukru
Postup
Pekné, zrelé jahody rýchlo umyjeme vo viacerých vodách, očistíme a dve tretiny dáme do širokej rajnice. Dobre uvaríme dohusta, pridáme cukor a varíme, až kým sa neroztopí. Potom pridáme ostatné jahody a za stáleho miešania uvaríme dohusta. Či je džem uvarený, zistíme tak, že trocha kvapneme na tanier. Ak po vychladnutí stuhne, je hotový. Polovychladnutý džem nalejeme do pripravených pohárov a vychladnutý zaviažeme celofánom.