Ovocné stromčeky sa medzi záhradkármi tešia čoraz väčšej obľube. Vlastnoručne vypestované lahodné plody potešia telo aj dušu. Rozmnožovanie ovocných stromčekov sa dá riešiť troma spôsobmi a jedným z nich je nepriame vegetatívne rozmnožovanie. V rámci tohto druhu rozmnožovania poznáme očkovanie a vrúbľovanie.
Čo je vrúbľovanie?
Ako už bolo uvedené, ide o nepriame vegetatívne rozmnožovanie. Časť jednoročného výhonu alebo letorastu s niekoľkými očkami (najčastejšie jedným až piatimi) sa prenáša z vrúbľa na podpník. Odber vrúbľov prebieha v období vegetačného pokoja, to znamená medzi decembrom až januárom. Je potrebné vybrať dobre vyzreté výhony. Tie skladujeme v chladných miestnostiach pri teplote 0-5 stupňov.
Kedy je vhodné ho použiť?
Vrúbľovanie podľa ročného obdobia delíme na predjarné, jarné a letné. Odborníci tvrdia, že najlepšie výsledky sa dosahujú pri predjarnom a jarnom vrúbľovaní, to znamená v období od februára do mája. Základnou podmienkou pre vrúbľovanie je dostatočná teplota. Tú si overíme tak, že ruky nesmú chladiť. Nepriaznivé poveternostné podmienky ako zima, vietor, dážď či sneženie v čase vrúbľovania majú negatívny vplyv na ujatie vrúbľov.
V predjarných a jarných mesiacoch sa odporúča ovocné stromčeky vrúbľovať v nasledovnom poradí – egreš, ríbezle, čerešne, višne, marhule, slivky, ringloty, hrušky a jablone. Vo všeobecnosti sa letné mesiace považujú za vhodnejšie pre očkovanie. No záhradkárska prax hovorí, že úspešne sa dajú vrúbľovať egreše a ríbezle. Dokonca koncom augusta je možné vrúbľovanie čerešní a višní.
Aké spôsoby vrúbľovania poznáme?
Poznáme dva základné spôsoby vrúbľovania – v období vegetačného kľudu a v období kedy v podpníku prúdi miazga. V období vegetačného kľudu podpník ešte nemá miazgu. Používame nasledujúce spôsoby vrúbľovania – kopulácia, anglická kopulácia, sedielkovanie, do rázštepu, plátkovanie, vrúbľovanie na klin či vrúbľovanie na koziu nôžku.
V období kedy v podpníku prúdi miazga možno použiť všetky uvedené spôsoby vrúbľovania. Navyše sa však môžu použiť aj vrúbľovanie za kôru, do boku či Tittelov spôsob vrúbľovania.