Pri poruche trávenia, plynatosti, zápche alebo nespavosti si treba posvietiť na zloženie stravy. Našťastie existuje 40 rastlín, ktoré nám môžu pomôcť tento problém vyriešiť.
40 rastlín, ktoré môžu zlepšiť vašu stravu
Správna výživa spolu s dostatkom pohybu sú pre naše zdravie nevyhnutné. Vhodná strava mobilizuje látkovú premenu tak, že organizmus vylučuje odpadové látky pravidelnejšie a rýchlejšie. Stravovať sa vyvážene znamená konzumovať nielen biely chlieb, ale aj celozrnný, nielen zemiaky, ale aj ryžu, jesť menej bravčového mäsa a striedať ho s hovädzím, jahňacinou a hydinou. Naša strava má byť bohatá na ovocie, varenú dusenú a aj čerstvú zeleninu.
Veľa soli
Jednou z častých a podstatných chýb našej stravy je nadmerné solenie, ktoré je samo škodlivé a vyvoláva smäd. Následným príjmom neúmerného množstva tekutín sa navyše aj preťažuje srdce, pečeň, obličky a pod.
Zdravá strava vám nemusí brať chuť
Stravovať sa však len „rozumne“ nám niekedy berie chuť k jedlu, pretože si obyčajne predstavujeme fádne jedlá, bez výraznej chuti a vône. Na dochucovanie však môžeme využiť i koreninové rastliny, ktoré poskytujú dostatok možností na vytvorenie zdravého, a predsa chutného jedálneho lístku. Ich aromatické, chuťové a iné zložky sú prospešné pre ľudský organizmus, pretože pomáhajú vylučovať žalúdočné šťavy, sliny a podporujú trávenie a tým aj celkový proces látkovej premeny.
10 receptov zo škorice a medu: Pomôžu zdraviu aj kráseNiektoré koreninové rastliny skrývajú v sebe i konzervačný a dezinfekčný účinok, iné zasa zabraňujú rozmnožovaniu škodlivých baktérií v črevách. Aj keď sa v kuchyni používajú v malých dávkach, a ich liečebný účinok je preto slabý, považujeme ich za liečivé rastliny.
Liečivé bylinky našich starých mám
Na niektoré domáce koreniny, ktoré naši predkovia využívali, sa dnes už zabudlo. Z časti aj preto, že nemajú až tak dráždivý účinok ako niektoré zahraničné korenie. Ich miernejšiu arómu a menej ostrý účinok je však mnohokrát výhodou. Exotické koreniny môžu totiž svojim dráždivým účinkom uškodiť nielen sliznici ústnej dutiny, ale aj žalúdku a tráviacej sústave ako takej.
Okrem cibule, cesnaku, zeleru, petržlenu, mrkvy a kôpru existujú aj menej známe koreniny. Môžu to byť semená, časti plodov, korene, hľuzy, listy alebo púčiky obsahujúce látky, ktoré dávajú jedlám príjemnú vôňu, pikantnú chuť, lákavý vzhľad a podporujú trávenie.
V ďalších častiach si povieme, o aké konkrétne bylinky ide.