Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu

sterilizovaný hlávkový šalát Zdroj foto: Pixabay

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas zimných mesiacov.

Aj keď nie je nad čerstvé listy hlávkového šalátu, počas zimy nemáme často na výber, ak teda nechceme siahať po zelenine kúpenej v supermarkete. Čo tak túto výživnú potravinu sterilizovať? Prinášame vám chutný recept a postup, ako sterilizovať hlávkový šalát, ktorý môže byť napríklad chutnou prílohou k hlavným jedlám.

Zavárané uhorky 3 krát inak, robíte tak aj vy?

Recept na sterilizovaný hlávkový šalát

Budeme potrebovať:

Čerstvé hlávky šalátu, zelená cibuľová a cesnaková vňať, kôpor, 1 liter vody, 2 dl 8 % octu, soľ.

Postup:

Čerstvé hlávky šalátu rozoberieme, každý list dobre umyjeme a pokrájame. Pridáme umytú a pokrájanú zelenú cibuľovú a cesnakovú vňať, posekaný kôpor a všetko spolu premiešame. Vodu, ocot a soľ necháme zovrieť.

Pripravený šalát dáme do čistých zaváracích pohárov a zalejeme vychladnutým roztokom. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 15 minút. Necháme vychladnúť v hrnci, vyberieme a odložíme. Konzervovanú zeleninu  uskladňujeme na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Účinky hlávkového šalátu

Hlávkový šalát by sme mali určite zaradiť do svojho jedálneho lístka. Je cenným zdrojom kyseliny listovej, vlákniny, minerálnych látok, ako je zinok, fosfor, sodík, mangán, draslík, železo, vápnik a horčík. nájdete v ňom tiež vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, K a niacín-B3. Vďaka svojho zloženiu podporuje imunitu a zlepšuje celkové zdravie.