Kapusta kvasená v sude od našej babky

kapusta kvasená v sude Zdroj foto: Pixabay

Urobte si zdravú potravinu, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku. Kapusta kvasená v sude vás bude zásobiť vitamínmi aj počas zimných mesiacov.

Kapusta kvasená v sude

Budeme potrebovať:

Tvrdé hlávky bielej kapusty. Na jeden kilogram kapusty 20 g soli, rasca, celé čierne korenie, bobkový list, cibuľa, prípadne trocha cukru a malé jablká.

Postup:

Najskôr sud niekoľkokrát poriadne vydrhneme horúcou vodou a vypláchneme. Kapustu očistíme od vrchných alebo nahnitých listov, prekrojíme, vyrežeme hlúby, postrúhame na tenké rezance a premiešame so soľou, s rascou, prípadne s trochou cukru, s celým čiernym korením, bobkovým listom a pokrájanou cibuľou.

Piesočné blchy: Čo sú to a ako im predchádzať

Spodok suda vyložíme čistými kapustnými listami. Potom doň po troche nasýpame postrúhanú kapustu, ktorú zakaždým dobre ubijeme dreveným tĺkom, až kým nepustí šťavu. Medzi kapustu môžeme ukladať aj menšie kyslé jablká. Takto pokračujeme, až kým všetko nespotrebujeme. Povrch kapusty zakryjeme čistými kapustovými listmi, založíme čistými drevenými doštičkami, zaťažíme väčším kameňom a necháme v teplejšej miestnosti, aby kapusta mohla dobre kvasiť. Asi po týždni kameň zložíme, doštičky umyjeme v teplej vode a pozberáme bielu penu.

Potom znova založíme doštičky, zaťažíme a necháme ešte asi týždeň kvasiť na teplom mieste. Asi po dvoch týždňoch umývanie znovu zopakujeme, povrch kapusty zakryjeme bielym, čistým plátnom, založíme doštičkami, zaťažíme a sud preložíme do chladnejšej miestnosti. Kapustu umývame každý týždeň, neskôr aj častejšie. Pri každom umývaní biele plátno vyperieme v teplej vode, doštičky umyjeme, bielu penu pozberáme a umyjeme aj boky suda.

Musíme dbať o čistotu kapusty a o to, aby bola stále zakrytá šťavou. Keby sa stalo, že povrch kapusty nie je zakrytý šťavou, nalejeme na ňu slabo osolenú, prevarenú a vychladnutú vodu ( na 1 liter vody dáme 10 g soli). Menšie množstvo kapusty môžeme kvasiť aj v kameninových nádobách.