Ako sa zahriať počas zimných dní? Vyskúšajte tieto horúce jablkové nápoje, ktoré vás zahrejú.
Horúce jablkové nápoje a nevľúdne sychravé zimné dni patria neodmysliteľne k sebe. Krásne nás zahrejú a dodajú energiu. No nemusia hneď obsahovať alkohol. Napríklad taký nealkoholický jablkový punč je chutnou alternatívou grogu alebo vareného vína.
Nealkoholický jablkový punč
Budeme potrebovať:
Jeden liter jablkovej šťavy, šťava z jedného pomaranča, šťava z pol citróna, 1 a pol tyčinky škorice, 3 klinčeky.
Postup:
Jablkovú šťavu spolu so šťavou z pomaranča a citróna zohrievame v hrnci na miernom ohni. Pridáme škoricu a klinčeky. Pred dosiahnutím bodu varu odstavíme a nápoj necháme odstáť. Punč môžeme ozdobiť plátkami jablka alebo tiež badiánom a tyčinkou škorice.
Horúci korenený jablkový punč
Budeme potrebovať:
2 litre jablkového džúsu, 1 škoricová tyčinka, štipka soli, 1 veľký pomaranč pokrájaný na štvrtky, 1 lyžička klinčekov, 1/2 čajovej lyžičky celého nového korenia, 4 polievkové lyžice hnedého cukru, štipka mletého muškátového orieška,
Postup:
Na miernom ohni zohrievajte jablkový džús, pridajte cukor, soľ, koreniny. Tesne pred bodom varu odstavte z ohňa. Nalejte do pohárov a ozdobte pomarančom.
Horúci jablkový punč s alkoholom
1 čajová lyžička mletej škorice, 5 polievkových lyžíc hnedého cukru, 200 ml jablkovej pálenky (kalvadosu), 2 litre jablkovej šťavy, 4 lyžice medu, 1/2 lyžičky mletých klinčekov, 10 malých strukov škorice, 3/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška, štipka soli, postrúhaná pomarančová kôra,
Postup:
V hrnci na miernom ohni varíme pálenku, jablkovú šťavu, hnedý cukor, med, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky, čierne korenie a soľ, kým sa chute nespoja, t. j. približne desať minút.
Podávame v pohári odolnom voči teplu. Ozdobíme pomarančovou kôrou, ktorú predtým pošúchame medzi prstami, aby sa uvoľnila vôňa. Môžeme tiež pridať tyčinku škorice.